Реклама / Ads
105| 10324 |25.02.2011 НОВИНИ

Цветанов: Първанов, кажи дали Клюлев е бил мафиот?

.
Цв. Цветанов
Цветан Цветанов зададе въпрос на Георги Първанов от парламентарната трибуна: Защо президентът не отговори престъпен бос ли е бил убитият банкер Емил Кюлев. Той използва дебата по Стратегията за национална сигурност, за да „върне” питания към държавния глава отпреди два дни.
 

Във вторник Първанов откри заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност с поредица от въпроси към управляващите. “Какъв е профилът на подслушваните? Подслушват ли се босовете на организираната престъпност? Колко е реалната бройка на подслушаните? Може ли да се говори за немотивирано искане и прекомерно използване на СРС-та? Може ли да се говори за филтриране на информацията от МВР и службите? Ако отговорът е позитивен, не може ли да се говори, че СРС-тата се използват и за други извънзаконово установените цели?”, попита президентът. И заключи: „Моето усещане е, че в политическия и обществения дебат доминира оценката, че използването на СРС-та е прекомерно. Това, което успявам да доловя, е, че очевидно липсва цялостен и ефективен контрол върху тях”.

Журналистите бяха допуснати да чуят само встъпителното слово на държавния глава, но не и по-нататъшните дебати. Днес Цветанов реши да хвърли светлина върху отговора, който президентът е получил и използва на свой ред да го попита това-онова.

Използването на СРС към босовете на организираната престъпност по време на прехода трябваше да бъдат много по-рано направени, в началото на демокрацията, защото нямаше да има това срастване на организирана престъпност с политици. Защо президентът не даде отговор каква е неговата позиция и бил ли е бос Емил Кюлев, който участваше в купуването на банки, които бяха фалирали точно по време на вашето управление? И защо не беше разследвано, а 2005 г., когато стана неговото убийство, да не говорим, че нямаше как да търсите възможност да го разкривате, защото нямате такава политическа воля, а след това последваха и други убийства, които бяха свързани с мотива на банковата система?! Искам да бъдем обективни и искрени към хората и когато задаваме въпроси, да даваме и правилните отговори, но те да бъдат обективни!“, призова Цветан Цветанов.

По-рано днес в сутрешния блок на бТВ МВР-шефът отново нападна държавния глава.Когато Иво Инджев постави въпросите за имотите на президента Георги Първанов, го уволниха от БТВ; всичко е спекулативно, за да ме атакуват; Я. Янев ли е корективът и менторът в държавата? Един от най-големите генератори на говоренето против мен е говорителят на Ал. Петров; изчистихме името на В. Танов.

Не можем да си внесем съдебна система
, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Тежък момент в Съвета на министрите беше темата за бежанците от Либия, Малта е в изключително трудно положение; като риск съществува възможност те да тръгнат и насам; но когато има бежанска вълна, нелегалните лица могат да бъдат връщани, каза той. В момента се изгражда интегрирана система и до края на годината всичко ще се вижда и засича без заграждания на монитор. Има датчици и лицата се локализират и задържат, каза Цветанов.

Някой политик или гражданин направил ли е това да си покаже всички документи, да падне данъчната тайна, попита Цветанов. Кой постави въпросът за шесте апартамента на Цветанов, попита той и поиска да знае защо не се говори по темата за доходите на президента, напр. Когато журналистът Иво Инджев постави въпросите за имотите на президента Георги Първанов, го уволниха от БТВ, припомни Цветанов. Ние всъщност сме ощетени, защото когато бутат къщата ни в "Надежда", аз взимам само двустаен апартамент, брат ми - тристаен, каза Цветанов. Един от най-големите генератори на това говорене е депутатът Яне Янев, говорител на Ал. Петров. Защо не се говори за теми, които засягат Янев, напр., попита Цветанов. Напротив, задаваме му ги, репликираха водещите.

До 2006 г. моите тъст и тъща не са купували никакъв недвижим имот, каза Цветанов и добави, че тъст му ще доказва своите доходи, той дори не знаел каква е разликата, каква е цифрата. Няма нещо, от което да се притеснявам, добави той. Той ще си направи всичките архиви, но всичко е спекулативно, за да се атакува вътрешният министър, констатира Цветанов. Янев ли е корективът и менторът в държавата, попита той. Дори депутатите му се разграничиха от него; нека Янев да говори за подписката, за лични данни на българските граждани, призова министърът.

След като беше махнат Ал. Петров от ДАНС, доверието на евроатлантическите партньори се върна, каза Цветанов. Босовете на организираната престъпност трябваше да бъдат слушани в началото на прехода, защото после те станаха бизнесмени, един от които беше Емил Кюлев, това бил един от отговорите на Цветанов на въпрос на президента Първанов от Консултативния съвет преди дни. Разработката "Лиани" не била реализирана заради намеса на политически лица, добави той.

Спрямо Ваньо Танов не вярвам да има обвинение, каза Цветанов. В случая ние реално дори сме изчистили неговото име, каза той. Искането за подслушване е направено от наблюзаващия прокурор, напомни той.

Аз не съм ли подложен на репресия, попита Цветанов.

Новият шеф на ДАНС ще бъде обявен само от премиера, съобщи той.

Министърът не успял две вечери да къпе новородената си дъщеря, тя била страхотна, а той се връщал към домашните си задължения след командировката си.

Половин час по-рано министър Цветанов се включи и в предаването Бодилник на ТВ 7. Там той отново изрази мнението, че всички политици от прехода, заемалите важни постове, президенти, премиери и председатели на НС трябва да се подложат на подобна проверка от НАП, като тази, през която мина самият той. Нека да видим какви са били доходите на президента Георги Първанов в началото на мандата му и какви са в момента доходите на него и неговото семейство, каза Цветанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5319 |22.02.2011 Цв. Цветанов: Не съм платил сметката на Цв. Йовчев . 80| 5468 |20.02.2011 Цв. Цветанов: Бъдещият президент на страната ще бъде от политическа партия ГЕРБ . 59| 4843 |16.02.2011 Цв. Цветанов: Няма да се оттеглям; дайте нещо по-сериозно! . 43| 5245 |13.02.2011 Цв. Цветанов: Които искат оставката ми, искат да се дестабилизира страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads