Реклама / Ads
27| 11663 |14.12.2012 НОВИНИ

Цветанов се похвали с успешни декемвриийски акции

.
Част от престъпната дейност, пресечена от МВР през последната седмица, е ощетила не само българския бюджет, но и европейския.
 

Придавайки по-голяма тежест на работата на ведомството си, вътрешният министър обобщи информацията за проведените акции, в опит да докаже заканата си за "коледно прочистване на криминалните структури".

„Има създадена работна група с Великобритания, тъй като и там се източват ДДС-средства”, каза Цветан Цветанов във връзка с акцията „Универсалните”, насочена срещу ДДС измамите при вноса на хранителни продукти на територията на страната от европейската общност.

Шефът на МВР поясни, че в групата на „Универсалните” участва синът на бившия земеделски министър от кабинета "Беров" Георги Танев, роднина на бивш митнически шеф и Мравката, който е замесен в покушението на Бай Миле.

Всеки да си направи изводите как така през всичките тези години тези хора са си развивали бизнеса, попита Цветанов. Сигналът е получен от бизнеса, но не става дума за подадените от бизнесмена Гриша Ганчев материали.

В същото време полицията проверява магистрат за изтичане на секретна информация. Той е провел работен обяд във връзка с операция "Универсалните", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

„В офисите, които са обискирани е имало разкачване на компютри и компютри, които са били скрити в мазетата. Всички служители са получили т.нар. прави телефони и на всяко работно място, е имало указания за работа с телефон – да не се вдига на непознати номера, да се говори само с номерата в групата и след приключване на разговора да се изтрива информацията”, добави Цветанов.

Като пример за успешната дейност на служителите си той отличи и друга акция – „Поршето”, която удари банда за нелегални цигари с цех в Костинброд.

„Информация за Тотко Поршето и за задържани при банков обир преди повече от година десет души ще бъде изпратена на Прокуратурата, за да се извърши проверка защо са на свобода. Тотко Поршето е бил известен в миналото като Пингвина, но с издигането в йерархията е станал с прякор Поршето”, каза още вътрешният министър и добави, че предстои конфискация на два автомобила „Порше”.

Цветанов разказа случай от 2005 година, при който в страната влиза ТИР с чаши за бита. На Капитан Андреево митничарите разпознават Тотко Поршето, а зад тапа от чаши откриват голямо количество скрити цигари.

Вицепремиерът засегна и операция „Шок 2” срещу източването на кредитни карти като я обяви за пример за добро взаимодействие между службите в България, Италия и Европол. „Днес е дадена пресконференция в Италия по операцията”, добави той.

В допълнение на министерските думи гл. комисар Станимир Флоров разясни, че зад акцията „Захарно петле”, пресякла данъчни измами със захарни изделия за 2,5 млн. лева, седи синът на известния алкохолен бос Миньо Стайков.

Синът ще бъде обявен за общодържавно издирване. Името му се свързва с операция "Захарно петле" срещу източването на ДДС. По оперативна информация на МВР Стайко Стайков се намира в чужбина, "на топло и хубаво място". Според шефа на ГДБОП Станимир Флоров става дума за доста сериозни щети на държавния бюджет от февруари до момента, които надхвърлят 2,5 млн. лева.

Според министъра никой не е вярвал, че срещу тези хора ще има повдигнати обвинения и преследване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 120| 5513 |12.12.2012 Борисов: Цветанов също може да е премиер . 30| 5395 |11.12.2012 Цветанов: Няма война с президента . 9| 5064 |10.12.2012 Цацаров: Не им е работа на Борисов и Цветанов да хвалят съдиите . 9| 5345 |10.12.2012 Г. Тонева: Борисов и Цветанов не са тези, които ще избират главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads