Реклама / Ads
39| 6150 |05.02.2013 НОВИНИ

Цветанов посочи, че "Хизбула" стои зад атентата

.
Има оперативни данни, че в атентата на летище Сарафово са замесени хора от военното формирование на "Хизбула". Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Според него обаче разследването не е приключило.
 

Той разказа, че е установена съпричастността на трима души към терористичната атака в Бургас. Един от тях има канадски паспорт, а друг - австралийски. От 2006 година са живеели в Ливан. Там са им били изработени фалшиви шофьорски книжки, с които са наемали автомобили.

Атентаторите са влезли у нас с истинската си самоличност, след което са използвали фалшивите си книжки. Пребивавали са у нас от 28 юни до 18 юли, когато стана атентатът.

Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към военното формирование на "Хизбулла", каза Цветанов, цитиран от Фокус.

Ние винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес, между българското правителство и правителството на Ливан. Цветанов се надява, че при съответните съдебно следствени поръчки, както на Ливан, така също на Австралия, на Канада и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт, обясни МВР-шефът.

Президентът: Има рискове и заплахи за страната ни
В Близкия изток протичат процеси, които са от съществено значение. Има рискове и заплахи за страната. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Дипломатическите и икономическите средства за разрешаване на конфликтите не са изчерпани. От особено значение е разрешаването на кризата в Сирия, заяви още той.

Държавният глава подчерта, че има сериозен напредък в разследването на атентата в Бургас. Само разследващите органи могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично. Води се разследване, то не е приключило. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес, който се оценява в България и в чужбина, каза Плевнелиев.

Чуждите медии знаеха позицията ни в аванс
Часове преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност редица чужди медии публикуваха информации, че България ще посочи групировката "Хизбула" като отговорна за атентата. Тази теза бе лансирана от Израел веднага след взрива на летище Сарафово, но досега страната ни отказваше да я потвърди поради липса на категорични доказателства. Според американски и израелски сайтове позицията ни е станала ясна още по време на визитата на външния ни министър Николай Младенов в Израел през януари. Тогава обаче премиерът Бойко Борисов призова да не влизаме в чужди сценарии.

Поддадоха се на външен натсик, коментира Сергей Станишев от БСП
Позицията на правителството относно атентата в Бургас е направена под външен натиск, и то не от Москва или Брюксел. Питам се каква е цената за подобно изявление, но най-вече кой ще я плаща. Не дай Боже нещо да се случи, това е неоправдано и много опасно действие.

Правителството избра политически подход и по същество огласява една версия, която беше обявена от Държавата Израел още в първия ден след атентата в Бургас, когато не беше започнало и разследване. В същото време през миналите месеци не веднъж господин Борисов и господин Цветанов заявяваха, че биха обявили резултатите при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда.

Според Десислав Чуколов от „Атака” ставаме мишена за тероризма
Много внимателни трябва да бъдат българските политици, когато говорят кой е извършителят на терористичния акт на летището в бургаския квартал „Сарафово”. Залогът е много по–голям. Ако се излезе с позицията, че е „Хизбула”, това автоматично ще накара ЕС да признае тази групировка за терористична. Ако обявим „Хизбула” за терористи и това произтече от България, ще доведе до огромна негативна последица за страната ни. Ние ще станем обект на повторен тероризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5172 |02.02.2013 Цветанов: Някой разчиства стари сметки с Баретата . 92| 16981 |31.01.2013 Цветанов: Ал. Петров никога не забравя; рано или късно винаги ще те стигне . 57| 5592 |29.01.2013 Станишев иска оставката на Цветанов . 7| 5150 |28.01.2013 Цветанов ще се изправи срещу екстремизма в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads