Реклама / Ads
0| 4964 |26.04.2016 НОВИНИ

Цветанов пред Фрог: Изборният кодекс е съгласуван с премиера

.
Цветан Цветанов
Премиерът проведе разговори с коалиционните партньори по отношение на Изборния кодекс. Те обаче не дадоха очаквания резултат. Спорните текстове, които не се приеха от обществото, отчасти остават. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отстъпи пред коалиционните партии и обещанията на Борисов не се осъществиха. Това породи съмнения у мнозина политолози, че между заместник и председател на ГЕРБ е настъпил разрив. На въпроса дали това е така отговаря пред Фрог нюз от Цветан Цветанов.
 

- Г-н Цветанов, изборните промени без съгласието на премиера ли приехте, тъй като той публично се обяви против задължителното гласуване? 


- Всичко, което сме приели с коалиционните ни партньори по Изборния кодекс, е съгласувано с примера. Аз с него контактувам постоянно.  

За да имаме стабилност, трябва да имаме формиране на парламентарно мнозинство. А формирането на парламентарно мнозинство е сбор от няколко формации, които взаимно трябва да направят отстъпки, за да се постигне консенсус и да се пристъпи към гласуване по дадени текстове. Що се касае до Изборния кодекс, няма абсолютно никакво напрежение. През последните няколко дни имаше неинформираност по това, което се е водило като разговори между партиите, формиращи парламентарното мнозинство и вече подготовката за гласуване на текстовете в пленарна зала. Защото текстовете за социологическите изследвания отпаднаха още преди една седмица. Ще могат да се правят такива по време на кампания. Местните коалиции също отпаднаха като въпросителна, защото патриотите имаха мотива, че трябва с прекратяването на възможността да се регистрират местни коалиции да не се създават икономически или корпоративни формации, които са на местно ниво. Така например местна коалиция „За Несебър” ще бъде само местна коалиция. Няма да има други наименования на градове, населени места и т.н. и ще бъдат изброени всички подкрепящи тази местна коалиция формации. Имахме предложения изборният процес да бъде 21 дни, защото първата седмица е много по-вяла, освен това ще се правят по-малко разходи. По този въпрос обаче има друго виждане от партиите, които формират парламентарното мнозинство. Съгласихме се да остане старият вариант с 30 дни. Всяка една от партиите от националните предизборните щабове ще си прави стратегия дали кампанията им ще е 21 дни или 30. 

 

- По-малките партии имат опасение, че с отбелязването на „Не подкрепям никого” няма да имат шанс за парламента. Как ще им отговорите?


- Да, имаше опасения, че процентната бариера ще бъде завишена. Уверявам, че няма да се вземат предвид тези, които не са подкрепили дадена политическа формация, а ще се взема реалното гласуване за партии и коалиции и по този начин си запазваме сегашното положение за 4-процентната бариера. Бюлетината ще се брои като действителна, но няма да се взема предвид при разпределението на процентната бариера.  

 

- Защо ограничавате българите в чужбина в правото им да гласуват?


- Район чужбина, за да се случи, трябва да се прецени откъде ще се вземе от другите многомандатни избирателни райони. Оказа се, че няма район, от който да можеш да кажеш: „Тук ще вземем, за да сложим в район в чужбина”. Искаме да има реално разпределение на тежестта на мандатите, което означава, че във Видин трябва да има 2 мандата, а няма да бъдат 4, както са в момента. В Родопите също могат да паднат на 2 и 3 мандата. Затова запазваме досегашното положение, което е записано в Изборния кодекс.       

 

ГЕРБ е най-потърпевш по отношение за гласуването в дипломатическите представителства в чужбина.  От 138 000 действителни бюлетини 59 930 са за ДПС, 40 000 са за ГЕРБ, 15 000 са за РБ, 5 000 ПФ, 3500 за БСП и 2 700 за АБВ.

 

Когато сме събрани партии, които формират парламентарното мнозинство, постигаме принципно съгласие по много от текстовете. След това в зала често се получава нещо различно от това, което сме говорили. На трибунка излиза още по-различно казаното помежду ни. Накрая се получава микс от разнообразни изказвания, които водят до различни видове интерпретации.

 

 - Разбирам, че по отношение на изборните промени сте изгладили различията си с министър-председателя. По отношение на Закона за МВР дали това е така?

 

- Нямаме разнобой и по тази тема. Преди десетина дни говорихме много детайлно по темата и изложих аргументите си чисто експертно. Премиерът навремето като главен секретар е отстоявал следното: Пожарната да си остане в МВР и да бъде част от Главните дирекции. В тази връзка той каза, че ще разговаря с Бъчварова. По отношение на Академията също нямаме разнобой.

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12632 |26.04.2016 Мика Зайкова за Фрог: Надвиснала е опасност над частните пенсионни фондове . 0| 4683 |25.04.2016 Горанов предлага общ фонд за парите за втора пенсия . 0| 4386 |25.04.2016 Готви се протест пред парламента заради Изборния кодекс . 0| 6087 |24.04.2016 Мустафа Карадайъ e новият председател на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads