Реклама / Ads
60| 8029 |13.03.2010 НОВИНИ

Цветанов: Президентът бяга от псевдонима “Гоце”

.
Цветан Цветанов
ГЕРБ категорични: Започваме процедура по отстраняване на Георги Първанов още следващата седмица. Държавният глава използва лексика от времето на комунизма. Тенденциозно се твърди, че Борисов не е съгласен със свалянето на президента. Дебатът в парламента ще бъде вот на доверие към него.
 

ГЕРБ не се е отказала от решението си да стартира процедура по импийчмънт на президента Георги Първанов. Това заяви днес по Дарик радио вътрешният министър Цветан Цветанов. Думите му са първият отговор на правителството след ултиматума, който даде вчера държавният глава по време на официална пресконференция на “Дондуков”2. Първанов предупреди, че под сатъра на импийчмънта няма как да стане възобновяването на диалога между двете власти.

Цветанов посочи, че процедурата по отстраняване ще започне още следващата седмица. Депутати от ГЕРБ ще започнат да събират необходимите подписи. И други партии ще бъдат приканени да се присъединят към акцията на ГЕРБ. Вътрешният министър опроверга разпространяваната теза, че премиерът Бойко Борисов не е съгласен с отстраняването на президента. Това била просто свободна интерпретация. Цветанов отново атакува Георги Първанов, че си служи с терминология като възпитаник на комунистическата партия. "Сатър", "война", са недопустими понятия в речника на държавния глава, подчерта министърът. Той увери, че няма сценарий и в ГЕРБ не са имали никакви намерения да изискват отстраняването му преди избухването на скандала със Симеон Дянков. Затова реакцията на партията му била основателна.

В коментара си вътрешният министър заяви, че Първанов просто е извадил късмет при избора му за втори мандат заради липсата на силна кандидатура, около която да се обединят десните и демократите.

„Президентът се държи все едно, че тези 20 години той е живял другаде“, коментира той, като припомни, че кампанията на Първанов беше финансираниа от бизнесмени, които са разследван за участие в източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Вицепремиерът отново припомни, че както президентът е бил на лов в Благоевградско, става инцидентът с пожара във влака София-Кардам. Освен това според Цветанов президентът не би трябвало да бяга от това, което си е негово – псевдонима „Гоце“. Цветанов посочи, че няма как да не бъде проведен дебат с участието на гражданското общество по отношение на „моралните“ качества на държавния глава. Той обаче отказа да даде оценка на тези негови качества. А дебатът в парламента ще бъде вот на доверие за президента, каза още министарът.

При създаването на проекта ГЕРБ винаги сме говорили, че това не е пазар, каза Цветан Цветанов по повод на думите на лидера на РЗС Яне Янев, че от партията ще дадат подкрепа за подписката за импийчмънта на президента срещу процедура за нова Конституция. Цветанов отбеляза, че ГЕРБ догодина ще има своя кандидатура за президент и той ще бъде от ГЕРБ.

Министърът на МВР опроверга думите на Първанов, че е лидер на политическа партия ГЕРБ и че е недопустимо председател на партия да бъде и вътрешен министър. Цветанов е категоричен, че са несериозни внушенията, че ГЕРБ е заложник на Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4538 |12.03.2010 Цветанов: Каква работа имам с ВСС? . 26| 5595 |11.03.2010 Ив. Костов: Президентът има същите права като на безработен човек от улицата . 16| 4644 |09.03.2010 Президентът е грешен пред нацията, трябва да има импийчмънт . 21| 4919 |08.03.2010 Цветан Цветанов: ВСС е корумпиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads