Реклама / Ads
37| 5179 |08.01.2013 НОВИНИ

Цветанов: Разбрах за сделката с дюните от медиите

.
Вицепремиера Цветан Цветанов
Нямам нищо общо със скандала с несебърсите дюни. Нямам също тaка притеснение, че името на Тодор Бояджиев по някакъв начин бе замесено в сделката със скандалния имот. По никакъв начин не съм участвал, нито съм давал индулгенция на някого, нито ще давам и в бъдеще.
 
Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той допълни, че може да се изправи пред медиите и пред всеки един политически опонент и да му говори по скандала с факти и документи. Цветанов подчерта, че правителството е доказало своето отношение към престъпността и когато има съмнания за определени процедури, взема отношение и предприема решителни мерки, за да ограничи щетите или да предпази държавата и данъкоплатците. Такъв бил и случаят с анкетната комисия, ГЕРБ предлага да се създаде за проверка на сделките с имоти по Черноморието от 2003 г. насам.

„Нека да се види през последните години кой какви заменки е правил, кой с кого е свързан. Смятам, че ще е доста интересно да чуем какво ще обяснява Сергей Станишев за брат си, който е бил сериозен консултант за изграждането на подобни курорти и терени, които са били в защитената зона”, добави вътрешният министър.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. Разкритията за строителството върху спорните зони, считани от някои за дюни бяха направени от природозащитника Тома Белев. Той алармира, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Министър Мирослав Найденов свика спешно пресконференция на 31 декември, на която стана ясно, че негова заместничка Светлана Боянова е подписала въпросните документи. Пред журналистите тогава Найденов обяви, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните.

Малко по-късно някои медии съобщиха, че кумецът на Цветанов – Тодор Бояджиев е съдружник във една фирма с прекупувачите на имота. Първият купувач пък се оказа тъстът на шефа на БФС Борислав Михайлов – Димитър Петров от Пловдив.

Спорният терен в Несебър е продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров. Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата "Сле груп" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м). Управителите на "Сле груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев. Общата им фирма "Бийч Холидей", в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката - на 4 септември 2012 г.

Сензационен елемнт в скандала добави проф. Божидар Димитръв, шеф на НИМ. Той обяви, че под дюните в местността Кокала може да има златни съкровища. Според него местните хора кръстили терена "Кокала", защото непрекъснато попадали на древни кости в него. Това не е случайно. Историческите и археологическите данни сочат, че спорните 29 дка се намират точно на място, за което се предполага, че някога е било некропол на легендарната Месембрия, уточни Димитров. Като колония, населена с дорийци, тя не е имала закон, забраняващ поставянето на сребърни и златни предмети в гробовете, поясни шефът на НИМ. Неслучайно преди години малко златно съкровище е било открито в съседен на дюните терен. Добре е преди да се реши съдбата на скандалния терен, той да бъде проучен от археолозите, призова Димитров. 






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 12071 |18.12.2012 Цветанов: Имаме магистрат – къртица . 30| 5394 |11.12.2012 Цветанов: Няма война с президента . 105| 11203 |10.12.2012 Цветанов: Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов се съюзяват за изборите . 83| 6547 |08.12.2012 Цв. Цветанов: Няма да съм шеф на предизборния щаб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads