Реклама / Ads
45| 5559 |15.02.2013 НОВИНИ

Цветанов: Разследваме арестувания бургаски прокурор за връзка с "Дюнигейт"

.
Арестът на прокурора в Бургас Ангел Георгиев е дело на ГДБОП и Софийска градска прокуратура. В него са открити 7-8 хил. лева, за да се прекрати преписка. Най-вероятно парите е трябвало да бъдат разделени между прокурора и адвоката.
 

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред ТV7.

“Колегите успяха да направят нужните действия. Сега се прави цялостна проверка на дейността на прокурора. Знаем, че той е работил и по досъдебното производство, след като беше намерено огромно количество алкохол в Бургас и Сливен. След това делото е било прекратено. Проверява се дали този прокурор не е свързан и не е участвал в скандала с дюните в Несебър”, коментира Цветанов.

„Вярвам, че новият главен прокурор Сотир Цацаров ще бъде безкомпромисен и ще излезе истината." Има достатъчно доказателства за отстраняването от кметския пост на Николай Димитров, каза още министър Цветанов.

Истинските имена на атентаторите от Бургас вече са ясни. Те са пратени в системата на Европол, обяви още Цветан Цветанов. Единият е дошъл в България с влак от Варшава, а другия е влязъл като пешеходец.

Двама от атентаторите са студенти в Ливан. Учили са в един и същ университет, като единият се е обучавал за инженер. Най-вероятно там е станала и тяхната подготовка. Докато са живеели в Канада и Австралия, те са имали само комуникации с членове на "Хизбулла", разкри Цветанов.

Разследването беше изцяло българско, но ние обменихме много полезна информация с нашите колеги от западните служби. Много се гордея с разследването и работата, която свършиха колегите от службите, обясни Цветанов.

Нямало е никакъв натиск от никой, за да обявим резултатите. Опозиционните партии бяха единствените, които оказаха натиск и той беше, да не обявяваме, какво сме разкрили. За мен най-важно беше да кажем истината, допълни още той.

Делегацията, която се представя за част от "Хамас" си заминава днес сутринта. Успяхме да им намалим престоя в България и ги помолихме да напуснат. Не мога да се ангажирам дали "Хизбулла" ще бъде поставена в списъка на терористичните организации. Ние ще предоставим всички доказателства и ЕС ще решава, обясни Цветанов.

Смекчената политика на Холандия, спрямо влизането ни в Шенген, няма нищо общо с нашата позиция относно атентата на летище "Сарафово". Причините са други. В последните години сме задържали толкова много наркотици, предназначени за западния пазар и по-точно за Холандия. С това доказваме, че си вършим перфектно работата и охраняваме много добре външната граница на ЕС. Ето заради това, Холандия омекна в позицията си спрямо българското влизане в Шенген, обясни Цветанов. Всичко за нашето членство ще се реши на 7 март, обяви той.

Вицепремиерът коментира също така и папката “Буда”, която разрази скандал около премиера. “Няма повече какво да излезе като информация. Всичко беше декласифицирано. Всички вътрешни министри от 2001 г. до 2009 г. са знаели за тази папка, обясни Цветанов. Георги Петканов, Румен Петков и Михаил Миков, и тримата са в топли връзки с БСП. Цветанов намекна, че именно под тяхно давление са фабрикувани и надграждани компромати по случая "Буда".

Няма разработване на Борисов. Има намерение за привличането му като информатор. Другият документ е за сваляна на това намерение. Ако е имало нещо, с което е можело да го приключат случая, са щели да го направят. Когато се прави един компромат се пуска един факт истина, другото се надгражда, обясни още Цветанов.

Социологическите проучвания не ме притесняват, разкри Цветанов, по повод резултатите от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл". Всички знаем за топлите отношения между опозицията и Андрей Райчев. Същата тази агенция обясняваше през 2005 година, че Бойко Борисов няма никакъв шанс и ще остане на четвърто място. Не намеквам, че те манипулират резултати. Просто казвам факти, завърши Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5344 |15.02.2013 Цветанов: Избягалите атентатори са студенти в Ливан . 11| 5239 |11.02.2013 Цветанов: ГЕРБ може и да представи свой кандидат за конституционен съдия . 19| 5513 |11.02.2013 Цветанов: Росен Капитана е дължал пари на Баретата . 4| 5735 |09.02.2013 Цветанов: Европол ще подпомогне разследването на атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads