Реклама / Ads
76| 5026 |22.11.2013 НОВИНИ

Цветанов съди България в Страсбург

.
Източник: Булфото
Бившият вътрешен министър Цветан Цветано ще съди България в Страсбург. По думите на единия му адвокат Менко Менков той е бил набеден от прокуратурата за незаконното подслушване преди да му бъде повдигнато обвинение за това.
 

 

„Логиката на събитията сочи, че с изключение на първото обвинение, всички обвинения, които са повдигнати на г-н Цветанов, т.е. - второто и третото, не произхождат от досъдебни производства, които са образувани срещу него, а произхождат от досъдебното производство, което е образувано срещу Станимир Флоров”, обясни Менков на излизане от Столичното следствие, където бившият вътрешен министър се сдоби с трето обвинение - за длъжностно присвояване на  50 хил.лв. от бюджета на МВР.

 

„Парите са присвоени в полза на другиго – Орлин Тодоров. В нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч”, е позицията на прокуратурата.

Менко Менков и германският му колега Ханс Петер още днес завеждат дело в Съда по правата на човека в Страсбург за това. Мотивите им са, че има тежко нарушение на Чл. 6, Параграф 2 от Конвенцията за защита правата на човека.

 

„Нарушена е презумпцията за невиновност на г-н Цветан Цветанов, тъй като, още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално обвинява г-н Цветан Цветанов, преди да му е повдигнато обвинение, преди да се приключили изборите, че е извършил незаконно подслушване. Към настоящия момен, такова обвинение той няма повдигнато, но всички официални изявления на прокуратурата са свързани именно с това, че той е извършил такова престъпление. Съгласно практиката на съда в Страсбург, и Европейската конвенция, прокуратурата следва да се въздържа от подобни твърдения, докато обвиненията, които повдига, не бъдат доказани в съд”, заяви адвокат Менков и допълни, че клиентът му няма забрана да напуска страната, тъй като мярката за неотклонение е подписка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5399 |22.11.2013 Цветанов: Очаквам и четвърто обвинение към мен . 64| 5713 |21.11.2013 Обвиняват Цветанов, че ощетил бюджета на МВР с 50 000 . 24| 4859 |21.11.2013 Цветанов: Разходите по полицаите са в пъти повече от предсрочните избори . 90| 8843 |21.11.2013 Дянков проговори: Оставихме България по-добре, отколкото я заварихме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads