Реклама / Ads
1| 4549 |01.07.2016 НОВИНИ

Цветанов: Трябва да се нарушат правата на гражданите заради сигурността им

.
Цветан Цветанов
Запазване правата на граждани трябва да влезе малко и в ограничаване на правата, за да може да гарантираме сигурността им. Така лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обясни промените, които се въвеждат с проекта за Закон за противодействие на тероризма, който правителството предлага за приемане от Народното събрание.
 
По думите на Цветанов държави като Полша, Германия и Австрия също са променили законодателството си, за да отговаря на сегашната обстановка в света и Европа. На въпрос за това как могат да спрат евентуални злоупотреби, чрез използването на новия закон, той каза, че затова има парламентарен контрол и се предвиждат повече правомощия на вътрешния министър и ДАНС.

Гражданин, за когото има обосновано предположение, че може да е терорист, ще бъде с ограничени права до шест месеца, а в определени случаи, този срок може да се увеличи с още три месеца, са част от промените, които предвижда законът. В случай, че се провежда антитерористична операция, то службите на МВР и на армията, която в такива ситуации ще има право да действа, ще могат да ограничат абсолютно всички права на гражданите, които се намират в района на предприеманите действия.


Той обясни и за подготовката на ГЕРБ за президентските избори. "Септември месец ще се обяви кандидатурата от нашия председател. Изчакването е по тактически причини", коментира Цветанов изборът на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Той обясни, че единственото условие е кандидатът да бъде разпознаваем за обществеността и допълни, че партията има ясни механизми за избор на кандидати за определени длъжности.

"Имам повече оритеснения от популизма, който може да бъде впрегнат от една предизборна кампания. Изборите се провеждат и те решават кой е победителят, не  можеш да го промениш 2-3 дни след това, каквото се случва във Великобритания. Българските граждани се подведоха 2013 г. за "Костинброд", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов отказа да отговори кой е по-добрият вариант дали кандидатурата за президент да бъде партийна на ГЕРБ, или той да бъде издигнат от обществен комитет и подкпрепен от коалицията, която управлява в момента.

Бившият вътрешен министър коментира и закона за МВР. Според Цветан Цветанов промените, които депутатите направиха между първо и второ четене не са направени, за да може някой да извлече политически дивидент. Припомняме, че преди два дни вътрешната комисия отхвърли идеите от законопроекта на вътрешния министър Бъчварова като намаляването на годишния отпуск от 30 на 25 дни и запази 20-те заплати при пенсиониране, но само за служилите над 25 години.

"От предложения законопроект на МВР няма да примем социалния пакет, който се предлага да бъде ограничен. В конструктивен разговор с вътрешния министър, в присъствието на премиера, дискутирахме всички тези текстове, които направихме като промени между първо и второ четене", каза Цветанов като по този начин опроверга твърденията, че той и депутатите в комисията са бламирали отново рефрмата на министър Румяна Бъчварова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6121 |30.06.2016 Антони Тренчев: Трябва ни кръстоносен поход срещу корупцията . 0| 4297 |29.06.2016 Станишев: Великобритания трябва да стартира процедурата по излизане от ЕС най-скоро . 2| 4507 |27.06.2016 Плевнелиев: Разводът трябва да стане по демократичен начин . 9| 4826 |26.06.2016 Борисов отвърна на ЦСКА-феновете: Сагата трябва да приключи до четвъртък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads