Реклама / Ads
43| 5403 |23.12.2010 НОВИНИ

Цветанов: Влизането в Шенген през 2011 е реалистично

.
Цветан Цветанов
В писмата на Франция и Германия има притеснения, които са провокирани от негативните доклади, които излизат от момента, когато страната ни стана член на Европейския съюз, за механизма за оценка. Но влизането на България в Шенген през 2011-а е нещо реалистично и всичко зависи от нас.
 

Това  каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти.

„Тази година за първи път имаме положителни сигнали в докладите – междинния и летния – и се надявам, че това ще се затвърди в междинния доклад, който трябва да излезе март месец, и в летния доклад. Това са притесненията на нашите партньори”, каза Цветанов.

„Това, което вчера имаше като позиция на Европейската комисия – за необвързаност на влизането на страната в Шенгенското пространство с други политики или респективно – с механизма за оценка, това са политически решения, които ще бъдат взимани, след като ние самите действително покажем, че сме готови и няма абсолютно никакво притеснение”, добави министърът.

Той отбеляза, че за тази цел ще има поредица от посещения в България – от Бундестага в началото на февруари, както и на еврокомисаря на вътрешните работи Сесилия Малстрьом на 11 февруари.

„След тези посещения може би ще чуем положителни оценки от самите представители на Европейската комисия или на чуждите държави, които имат някакви, макар и минимални притеснения”, каза Цветанов.

Министърът посочи, че сигурността и Шенгенското пространство са изключително важни за Европейския съюз и в това отношение компромиси не се правят.

„За нас е важно те да не бъдат обвързвани с други политики”, заяви министърът. Запитан за опасността организирани престъпни групи у нас да получават информация чрез Шенгенската система, Цветанов отговори, че това не кореспондира с днешните реалности.

Министърът уточни, че от 5 ноември реално сме в Шенгенската информационна система, съобщава „Фокус”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4911 |22.12.2010 Цветанов: Никакво отстъпление от програмата за Шенген . 63| 11326 |22.12.2010 Ив. Костов: ГЕРБ провалиха Шенген и се правят на луди от страх . 35| 5415 |21.12.2010 Не ни щат в Шенген . 15| 5905 |18.12.2010 Цветанов: Ще кажа всичко за имотите ми през януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads