Реклама / Ads
109| 28433 |27.04.2012 НОВИНИ

Цветанов: По времето на Кирчо Киров БСП и ДС ръководеха разузнаването

.
Цветан Цветанов
Прокуратурата започва проверка за работата на НРС по време на ръководенето й от ген. Кирчо Киров. В държавното обвинение вече е входиран такъв доклад, който дава основание за разследване. Това обяви по ТВ 7 вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

 

Той бе категоричен, че през дългия мандат на ген. Киров в разузнавателната служба, който съвпадна и с двата мандата на Георги Първанов като президент, цялата служба е работила за интересите на БСП и на ДС, и е била управлявана от тях.

 

Така е било и дори тогава, когато шеф на службата е бил синият Димо Гяуров. Работа му е била в пълна преса, обясни Цветанов.

 

Той обвини СДС, че по време на своето управление, с премиер Иван Костов са пропуснали шанса  да направят закон за НРС и да реформират тайните служби.

 

Според Цветанов по времето на президента Първанов е било невъзможно да се говори за реформи в сектора сигурност и 20 години са правени само експерименти. За промени е било немислимо да се мисли даже и през първите три години от управлението на ГЕРБ, тъй като на Дондуков 2 Първанов ревностно е осуетявал всеки опит за промени.

 

Реформите сега са свързани със законодателната база на НРС и НСО и вярвам, че до края на годината законите за тези две служби, както и за военното разузнаване ще бъдат готови и ще влезнат в действия, обяви Цветанов.

 

Вътрешният министър отказа да коментира твърденията на някои медии, че по времето на Кирчо Киров от НРС са изчезнали над 6 млн. лева.

 

Всичко е възможно да се е случвало, защото за тази служба е нямало не само закон, но даже не е била контролирана от НС, а това дава възможност човек да се самозабрави. Ако приемем за вярно, че Киров е пазил досието на агент Гоце през тези години и от него мистериозно са изчезнали 36 страници, аз смятам, че злоупотребите в тази служба не са само една. Като се направи проверка, сигурно ще излязат и други неща, предупреди Цветанов.

 

Той бе категоричен, че при освобождаването на Кирчо Киров и  Румен Миланов и двамата са били наясно какви са мотивите Борисов да се раздели с тях.

 

Вътрешният министър не скри пред Николай Бареков, че темата за реформите в специалните служби е била отново повод да го скарат с Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10381 |20.04.2012 Генерал Кирчо Киров отива на прокурор . 17| 6588 |19.04.2012 Кирчо Киров беше освободен като премиерски съветник . 5| 6931 |19.04.2012 Цветанов: Има втори задържан за убийството на лихваря . 40| 8178 |04.04.2012 Цв. Цветанов: Знаем името на мозъка на "Наглите", той е с чисто минало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads