Реклама / Ads
130| 12400 |23.08.2013 НОВИНИ

Цветелина Бориславова купи хасиендата на Кюлев с 500 дка лозя край Мелник

.
Цветелина Бориславова
Бившата половинка на експремиера Бойко Борисов - бизнес дамата Цветелина Бориславова, е новият собственик на култовия имот, познат като малката резиденция на Кюлев в санданското село Хотово.
 

Веднага след сделката Цв. Бориславова, която е председател на надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, е наредила да се събори малката резиденция, съобщава struma.bg. В имота, който е 500 дка, в момента е останал само параклисът, построен по заръка на покойната леля Ванга. Сделката е извършена на 5 юни, срещу каква сума - официално не е ясно, коментира се цифрата 1,8 милиона евро.

Имотът през 2011 година се продаваше за рекордните 10 милиона, тогава апетити да го купи е имал турски бизнесмен, близък до Ахмед Доган, но до сделка не се е стигнало, разказват местните.
 

Малката резиденция, която е изградена през 2004 година от банкера Емил Кюлев, е съборена преди няколко дни. В момента теренът е почистен, и помен няма от четириетажната постройка с красив панорамен етаж и партерен, който се ползваше за винен туризъм. Оставена е само избата, изкопана в земята.

Легенди се носят сред местните хора, че леля Ванга лично заръчала на Кюлев да построи на баира замък, който да се вижда от всички краища от Македония, Гърция и Българско. 

Имотът в момента се охранява от 4 момчета. Има и бригадир по поддръжка на лозовите масиви. В момента тече кампанията по прибиране на реколтата на белите десертни сортове, но тази година реколтата е по-слаба. Работници разказаха, че по времето, когато събаряли малката резиденция, на няколко пъти лично е присъствала Цветелина Бориславова.

Въобще не е надменна и високомерна, мила, добра и отзивчива е с хората, с които се среща и разговаря в района. Облича се спортно, предпочита черния цвят, разказаха те. 

От близо месец модерни джипове и коли със софийска, пловдивска и варненска регистрация нонстоп се движат по пътя Сандански-Мелник, коментират местните хора. Ето какво разказа баба Вангелия от с. Хотово:

Абе, красиво нещо беше, ние си го викахме хотела. Не знам колко пари са били вложени в строежа му, но Цветелина 3 дни след като го купила, наредила да го съборят. Беше много красива постройката. Идвала и Цветелина много често. 5 момчета от с. Хотово работят на имението, не са съкратени от новата собственичка.
 

Дядо Стоил, също от с. Хотово, казва: Разбрах, че старият управител Георги Георгиев е върнат да работи от Цветелина Бориславова. Има много земя, там работят много хора. В имота има топла вода, сонда има бита.  Не знам защо събориха тази красива сграда, защо я бутнаха. Нас, местните хора, не са ни питали, за три дни дойдоха в началото на август, взривиха и събориха сградата. Не трябваше да я бутат, а да я запазят.

Баба Мария от с. Зорница пък твърди, че има съкратени хора от новата собственичка Цветелина, но явно това са хора, за които няма работа в момента. Това бе голямо имение, сено се събираше, крави се отглеждаха, лозята добиваха много грозде. Проблемът е, че разсипаха хотела, както ние наричахме резиденцията на покойния Кюлев. 

Леля Ванга казала на Кюлев: „Ако правиш хотел, да го построиш до параклиса, отвсекъде ке се гледа”. Емил с голям мерак го направи. Такава красива постройка на три етажа, викаха го джамия, джамия, но беше много красиво, хората се радваха на тази постройка. Остана малката  караулка. Там има минерална вода, където и да бият сонда, излиза минерална вода. Имаше оранжерии, произвеждаха зеленчуци, сега няма нищо, заключи баба Мария. 
 

Никой в селото не знае какви са инвестиционните намерения на Цв. Бориславова за имота и какво се кани да изгради на мястото на съборената т.нар. резиденция. Някои коментираха, че щяла да вдигне шато, но много модерно, на 2 етажа. Очакваше се Цветелина Бориславова да пристигне в имението в Хотово снощи.
 

Разследване на „Струма“ установи, че новият собственик на имотите, върху които се намираше имението на покойния Емил Кюлев, е софийската фирма „Хотово инвестмънт” ЕООД, собственост на фонда „Си Ес Ай Еф” АД на милионерката Цветелина Бориславова.
 

180-те ниви са били продадени от доскорошния им собственик „Агро-ип“ ЕООД , чийто управител е софиянецът  Ивайло Петрунов. Той е директор за връзка с инвеститорите в „Сердика пропъртис” АДСИЦ, дружеството със специална инвестиционна цел в областта на недвижимите имоти. Адресната регистрация и на двете дружества е на едно и също място - ул. „Кърниградска“ №19 в софийския квартал „Триадица“.  Продажбата касае само поземлените имоти, върху които е била  хасиендата, а не и самата сграда. 

Това става ясно от имотната сделка, вписана от съдията по вписванията в РС - Сандански Асен Аврамов. Фирмата-купувач на имението има капитал от 886 000 лв.,  към който е прибавила и урегулирания поземлен имот в местността Под кръста в санданското село Зорница. Там фигурират лозята и нивите, както и четириетажната сграда „Шато къща за гости с винарска изба“. Собственик на „Хотово” ЕООД обаче е мощното акционерно дружество „Си Ес Ай Еф“ АД, за което се знае, че е на  банкерката Цв. Бориславова. Безработните в района се надяват тя да инвестира в хасиендата и така да се ангажират повече хора за работа, съобщава вестникът на югозападна България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7540 |17.08.2013 Братушки купиха още една къща за милиони на Черноморието . 27| 5499 |10.08.2013 Греков: Ще спра подкупите и рушветите в администрацията! . 9| 6181 |29.07.2013 Нова тактика на протеста: окупират домовете на властта . 6| 6209 |17.07.2013 Калин Георгиев пази парите на Цветелина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads