Реклама / Ads
3| 4540 |01.07.2020 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: Държавите членки успешно се справиха самостоятелно със здравната криза, но само обединена Европа може да се справи успешно с настъпилата вече икономическа криза

.
Цветелина Пенкова
„Безпрецедентен пакет за спасяване на Европа след COVID - 19 предложи Европейската комисия в размер на 750 млрд. евро. От тях 500 млрд. евро като безвъзмездни средства под формата на грантове и 250 млрд. евро под формата на заеми. Ключовият момент са основните приоритети, по-които ще се разпределят тези средства, а те са три – екологична нова икономика на бъдещето или т. нар. зелена сделка, дигитализация и върховенство на закона“.
 

Това заяви депутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в предаването „България сутрин“ по телевизия „България он еър“.


Подкрепата на ЕС ще бъде обвързана с националните планове за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат представени на Комисията. Ако отговарят на критериите за оценка, които все още предстои да бъдат дефинирани, държавите членки ще могат да получават безвъзмездни средства, с възможност за допълване със заеми. Средствата ще бъдат инвестирани по две основни направления - проекти, които отговарят на приоритетите на Зелената сделка и иновативни и дигитални решения на вече съществуващи проекти, коментира Цветелина Пенкова.


„От днес Германия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС, следвана от Португалия и Словения. Приоритет пред тези държави е възстановяването на последиците от коронавирусната пандемия, съгласно приоритетите на ЕС. Отличните двустранни отношения на България в рамките на Съюза не са фактор за разпределянето на европейските средства за възстановяване на икономиката. Фактор ще бъде общия механизъм за спазване на върховенството на закона и проевропейските ценности, където най-сериозни критики има към Унгария и Полша,“ категорична е Цветелина Пенкова.


Според нея, недоверието към разпределението на европейски средства може да бъде преодоляно чрез възможността за директно финансиране на проекти, както и през обединена позиция и общо кандидатстване на държавата и бизнеса.


„Държавите членки успешно се справиха самостоятелно със здравната криза, но само обединена Европа може да се справи успешно с настъпилата вече икономическа криза. Финансовите средства и общата солидарност от страна на Европа ще се усетят още в края на тази година“, завърши Цветелина Пенкова.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4615 |21.05.2020 Цветелина Пенкова с предложение до ЕК за конкретни общоевропейски мерки за защита на потребителите при отварянето на заведенията и ресторантите . 10| 5198 |09.05.2020 Евродепутатът Цветелина Пенкова с нов уебсайт по случай Деня на Европа . 11| 4596 |09.05.2020 Посланиците на държавите членки на ЕС поздравиха българите за Деня на Европа . 4| 4604 |05.05.2020 СЗО: Държавите да проучат внимателно първите случаи на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads