Реклама / Ads
10| 7091 |11.03.2020 НОВИНИ

Д-р Цветеслава Гълъбова: Омерзена съм от Българския лекарски съюз и позицията им за сестрите

.
Много години се говори за проблемите в медицинското съсловие относно заплащането. Сега в цялата тази история аз лично се почувствах омерзена, че излязоха официалните лица по Българския лекарски съюз и заговориха от името на лекарския съюз, че не подкрепят протеста на медицинските сестри. Но чакайте, питайте първо лекарите.
 

Това заяви в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком психиатърът Цветеслава Гълъбова.

 

"Ако се върнем към последния конгрес на БЛС точно това се случи. Събраха се лобито на частните болници, които избраха ръководството", коментира общественика Ким Стоянов.

 

На 1 март заедно с медицинските сестри започнахме безсрочния протест за борбата за двете системи, които касаят обществото най-много - здравеопазването и социалната система. На 2 март ние получихме подарък от г-н Бойко Борисов като назначи Адриана Стоименова за зам.-министър на труда и социалната политика, която прави протести срещу нас. Откакто Деница Сачева е назначена на поста министър тя си разчиства политически сметки като използва хората и децата с увреждания", коментира Вера Иванова от "Системата ни убива".

 

Търговия и здравеопазване въобще не се връзват. Докато болниците са търговски дружества, няма как да се осигурят по-високи заплати на медицинските сестри. В България не се печели от здраве , а от болести. Казваха във врачанската болница-хоспитализирайте, хоспитализирайте, за да имате заплати. Ето това е сбърканата здравна реформа, категорична бе д-р Гълъбова.

 

Хората не протестират, защото го изразяват на клавиатурата. Във виртуалния свят ври и кипи и не стигат до площада. Хората са безкрайни обезверени. Те са изтощени, допълни тя.

 

Трябва много дълбока  реформа, която да сложи коня пред каруцата. Докато заплатите зависят от оборота, той ще се върти като бесен. В частните болници няма инфекциозни отделения, защото пътеките са евтини, отбеляза психиатърката.


.

Трябва да има политическа воля да се отстои на огромния лобистки натиск. Има такъв, за да не се промени системата, посочи решението д-р Гълъбова.

 

Според публицистът Кин Стоянов всеки протест е употребен. Трябва да стане като в "Полет над кукувиче гнездо" - да се строшат решетките, посочи пътят той.

 

Вера Иванова бе категорична, че протестите ще продължат, но не по този начин.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5789 |08.03.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: Паниката е най-лошият съветник . 17| 8221 |07.03.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: БЛС се разграничи от протестите на сестрите по гнусен начин . 10| 4524 |24.02.2020 Цветеслава Гълъбова: Липсата на реакция ни прави съучастници . 3| 4613 |12.02.2020 Д-р Гълъбова: Няма застраховка срещу психично заболяване, липсата на персонал е огромен проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads