Реклама / Ads
1| 3794 |30.09.2018 НОВИНИ

Цветеслава Гълъбова: Липсва държавна грижа за психичноболните

.
Цветеслава Гълъбова
Психичноболните трябва да са на свобода. Те не са престъпници. Проблемът е, че са в този вид, защото липсва държавна грижа за тях. Нашата държава не предоставя системата от грижи. Те не са хора, които генерират проблем, а хора , които имат ужасно много проблеми. Това каза директорът на психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова по НТВ.
 

Когато човек е в обострено състояние , е съвсем естествено да постъпи в болница. След изписване нашите пациенти имат нужда от психосоциална рехабилитация. Такова липсва. В болниците има достатъчно места. В психиатричните болници има едни пациенти, които са трайно настанени. Измамени, близките им не ги искат или извършили тежки престъпления.  Те живеят по една година в болницата.

 

Това са 250-300 души. Държавата е длъжна да направи така, че те да се настанят в социална институция или да направи така, че близките им да ги гледат. Трябва да има мрежа от дневни центрове и армия от психолози и социални работници. Трябва да има водещ на случая. Да се създаде информационна система, но не за да бърка всеки в нея, а да ни даде верни и точни данни какво, колко и как се боледува. Тогава ще можем да планираме здравни разходи. Системата сега е тежко недофинансирана.

 

До информационната система достъп трябва да имат само психиатри и администраторите, категорична съм. В психиатричен стационар понякога отиват хора с тревожни и панически разстройства. В закона е записано за „служебно ползване“.  Това означава, че ще го ползват полиция, прокуратурата, ЧСИ и т. н. Това не е редно. И лекарите дори не трябва да имат достъп до тази информация.

 Психиатърът Анета Аничкина допълни : Лечението може да е вътреболнично и извънболнично. Последното липсва така, както трябва.  Психичното разтройство не изглежда по един и същи начин. Някои заболявания се експресират по-буйно и хората се страхуват и настройват. Държавата е тази, която трябва да поеме грижата за психично болния човек. Навсякъде по света е така.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11449 |22.08.2018 Бонев: Бойче, не се връщай към тъмните си години, които липсват в CV-то . 0| 3587 |18.07.2018 Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко . 3| 4878 |05.07.2018 Адвокат Рангелов за убийството на данъчен шеф: Липсва респект към МВР . 0| 4244 |29.05.2018 Калоян Паргов: Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads