Реклама / Ads
3| 5453 |04.11.2014 НОВИНИ

Д. Цветков пред Фрог: Кризата кара децата да си играят на Ислямска държава

.
Димитър Цветков
Случаят с децата от Пазарджик е рефлексия на ред действащи в колективната ни психология девалвации - икономическа криза. Криза на идентичността. Криза на детството. Той обаче е и доста тревожен сигнал за обществения климат, за който всеки един от нас носи отговорност, коментира пред Фрог нюз психологът Димитър Цветков поведението на децата, подражавайки на терористите от Ислямска държава. Цветков е директор на Защитено жилище "Заедно", има личен опит в различни психодинамични направления и оказване на психологическа подкрепа в кризисни ситуации.
 

Въпросът е кой има интерес да подклажда подобно напрежение? Защото то не е онтологично, базисно. То е присадено, провокирано. Особено в последните десетилетия. Една стара максима гласи, че при подклаждането на войни основните печеливши са търговците на оръжие. И тя трябва да бъде разбирана в максимално широк смисъл - че това, което се вижда на преден план - религиозни, исторически, етнически тежнения далеч не са корените на подобни антихуманни актове  (антихуманни и поради естеството на символиката си и поради факта, че са въвлечени деца). Икономическите и политическите катализатори, за съжаление са основополагащи. А в случая те съвсем не са изтъкани от вяра, пък била тя и фанатична, посочва психологът.

Озадачаващо е, че това се случва в храм, макар и на вяра различна от нашата. В храма насилието е чуждо.  Още по-озадачаващо е, че то е символизирано от деца. И в присъствието на възрастни, подчертава Цветков.

Агресивни реваншистки реакции от типа "око за око", в случая обаче не биха довели до нищо добро. Тъкмо това е желаната и очаквана реплика от инициаторите на тази бутафория, смята специалистът.

Да потърсим "близост в различията си" би коствало повече усилия и компромиси, но и би било много по-продуктивно. И това е тема за нас, възрастните, за да докоснем децата. Включително и тези от клипа. Независимо от етноса. С надеждата в съзнанието им това да остане просто недодялана детска игра, неудачен карнавал, а не формиране на идентичност, която наподобява дърво без корени, надява се Димитър Цветков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5358 |03.11.2014 Мохд Абуаси пред Фрог: Няма потвърждение, че човекът от снимката на „Ислямската държава” е българин . 0| 4577 |03.11.2014 Убиецът пред казиното остава в ареста . 13| 5967 |03.11.2014 Фотографка е жената факла пред президентството . 13| 6561 |03.11.2014 Политолог пред Фрог: Премиерът Радан Кънев е обида за РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads