Реклама / Ads
43| 6086 |30.07.2012 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Има проблем, но не и пробив в сигурността

.
Цветлин Йовчев
Няма пробив в националната сигурност. Това е така, защото съответните институции вършат своите задължения. Но има проблем. Това е безспорно, защото имаме терористичен акт. Редно е да си отговорим на въпроса какво трябва да се направи, за да не се повтори подобно нещо.
 
Това е много важно, заяви Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев по БНТ.

Задължителен е един задълбочен анализ на всичко, което се случва около нас. Да се анализират опасностите от тероризъм. На територията на България е пресилено да се говори за наличие на терористични клетки. Отделни хора обаче могат да бъдат привлечени да съдействат за логистична подкрепа. Трудно ми е да кажа дали има адекватен модел за противодейсдтвие на тероризма. Именно задълбочения анализ може да отговори на такъв въпрос, както и какво трябва да се промени. Важно е и дали експертите ни са добре подготвени.

Трябва да си дадем също ясна сметка, че сме в условия на криза и трябва да разпределим правилно финансирането на тайните служби. Трябва да има баланс и да се знае цената на всеки лев, даден за националната сигурност, категоричен е Йовчев.

Някои лица се изказват, че България била лесна цел за тероризма. Питам: на базата на каква информация правят тези изказвания? Ако знаят нещо, което не знаем, нека го споделят, но подобни твърдения са несериозни. Твърдя, че преди 18 юли не съществуваше пряка заплаха от терористичен акт в България. Сега светна „червената лампа”. Трябва обаче първо да узнаем откъде и кой стои зад този терористичен акт. Вярвам, че много скоро ще можем да направим анализ кой стои зад този акт. Много съм мислил също върху въпроса дали правителството подцени тази опасност. Мога само да кажа, че и ако преди пет години се беше случило това, пак толкова щяхме да сме готови. Не можем да говорим за издънка на службите. За да се каже такова нещо трябва да се знае, че не е направено това и това. Не може да се каже такова нещо, смята бившият шеф на ДАНС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 8208 |30.07.2012 Елеонора Николова: Знае се кои магистрати са подкупни и кои не . 10| 10004 |30.07.2012 Циганки събират помощи за евреите . 3| 36094 |31.07.2012 Звездни трикчета излязоха наяве . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads