Реклама / Ads
43| 5813 |09.08.2013 НОВИНИ

За Цветлин Йовчев нещо клокочи под повърхността на протеста

.
Има нещо, което клокочи под повърхността. Дори и за момента протеста да стихне има едни възпалителен процес, които върви в обществото. Надявам се да не се стигне до нови ескалации, каза вътрешния министър Цветлин Йовчев в сутрешния блок на БНТ.
 

"Надявам се да дойдат хора, които да бъдат разпознати като лица на протеста. Активните протестиращи не излъчват представители, трудно е да се говори с тях". Това заяви Йовчев по повод предстоящата среща между премиера и протестиращите, но запази в тайна кои ще са тези лица.

МВР няма задължения към бизнеса. Има едни пари в МВР, които са изхарчени предварително. Все още се правят разчети колко точно е размерът им, направихме икономии като съкратихме някои пера. Например има едни 16 млн. лева за ваучери за храна, но те не са предвидени в бюджета на МВР. Ще се направи необходимото да се намерят тези пари. Това заяви вътрешният министър по повод политическата ситуация в страната и реформата в МВР.

По думите му има надценена приходна част в този бюджет. Считаме, че приходните агенции не създават пари, а събира данъци и такси, смята още той. Попитан какви задължения не са разплатени в МВР, той заяви, че там няма задължения. Имахме проблем за горивата, но той бе решен, каза Йовчев.
Попитан как ще се действа след ветото на президента върху актуализацията на бюджета, той отговори, че предварително трябва да се направят консултации, защото така се демонстрира желание за много по -добър диалог. "Тези консултации ще са със социалните групи и с браншови организации. Много по-лесно би било да се съберем и чрез гласуване да отхвърлим президентското вето, но ние не искаме това", каза още той. На въпрос колко струва СОД, той каза, че за първите 6 месеца са изхарчени 16 млн. лева, а са предвидени 13 млн. лева. Други звена от който ще се лиши министерството е, че ще се закрие строителната фирма, която има. "Издал съм заповед да се дотира цялата търговска дейност. Водим разговори със синдикатите за барчетата и кафетата да не бъдат закрити, а да се спре дотацията. Все още говорим за приватизация на почивните бази и ако се вземе едно решение за приватизацията им - то тя ще бъде направена по-най прозрачният начин. Като се спре дотацията ще се спестят 4 млн. лева", каза Йовчев. По-добрият вариант е да се продадат тези бази и да се дават пари на служителите за почивка. Няма взето решение за закриването им, обмислят се вариантите, каза вътрешният министър. Попитан за ветото върху Закона за СРС, Йовчев заяви, че текстовете касаят намесата на институциите при използването на специални разузнавателни средства. Не съм специалист и не мога да коментирам въпроса, но мисля, че ще се атакуват два члена от този закон в КС, каза той. Що се отнася до водните марки при използването на СРС-та, той уточни, че фалшифицирането им е ще много трудно. "Всяко СРС ще има досие и няма да има начин само един служител да има достъп до него, ще се направи така, че да остават материални следи. Имало е ред, но той е част от една стара система. На автомобилите ще бъдат поставени джипиеси. Всеки аудио или видео запис ще бъде маркиран така, че да се знае по чие искане е бил изработен, кога и къде, уточни още той. По думите му те поемат отговорност по реформи, които ще подобрят сектор "Сигурност".

Искам да благодаря на колегите за работата по време на протестите. Ще намерим начин да компенсираме служителите си за извънредния труд. Не съм доволен от това, което се случва.

Попитан каква му е оценката за нощта на 23 юли той заяви, че са подценили възможността за такава агресия. "Ако отново се стигне до едно такова нещо - не може да се търси вина в служителите на реда", каза той. Според него ако е имало някакъв сценарии, то той не е бил на МВР. "За жалост хората от протеста бяха въвлечени в този сценарии", заяви вътрешният министър. На въпрос дали той е бил подготвен от хора в парламента, Йовчев отговори, че не може да твърди такова нещо, но е ясно, че е имало координация с агресивните групи в протеста.

Цветлин Йовчев смята още, че призиви от рода "да падне правителството", просто не е решение. "Не съществуват комуникационни канали с протестиращите, защото те просто не излъчват представители. Въпросът е, ако сега се хвърли оставка, дали ще стане по-добре за хората. Моите отговори са, че това ще хвърли държавата в хаос, но трябва политиците да изготвят един план, за да се излезе от тази ситуация", коментира той. По линия на МВР има много забавени реформи, но те не са забавени от 2-3 години, а от много повече, каза МВР шефът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5163 |08.08.2013 Цветлин Йовчев се възмущава от ветото на парче . 34| 6009 |06.08.2013 Цветлин Йовчев: Три пъти по-малко се подслушва . 24| 5717 |30.07.2013 Йовчев: Няма бели петна около белия автобус . 116| 5791 |27.07.2013 Ден 44-и: Посветиха шествието на Цветлин Йовчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads