Реклама / Ads
0| 4657 |20.11.2010 НОВИНИ

Туристическата такста е съпоставима с новия данък

.
Този, който си е плащал туристическата такса, по-скоро няма да пострада от новия данък. Защото той е направен така, че да бъде съпоставим с туристическите такси, които са се плащали досега.
 

Това каза пред „Фокус” Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

В парламента на първо четене икономическата и бюджетната комисия приеха промени в Закона за местните данъци и такси, според които таксата ще се замени с нов местен данък, който ще се определя по решение на общинските съвети в диапазона 20 стотинки-3 лева на нощувка.

Ако бях на мястото на държавата, вероятно щях да направя подобен ход, тъй като немалко колеги не плащат туристическа такса, което не е коректно спрямо общините, спрямо държавата. Смятам, че по този начин държавата цели не да има допълнително финансово натоварване върху бизнеса, а да направи разпознаваеми субектите, които се занимават с туристическа индустрия и да освети напълно туристическия бизнес. Да, не е хубаво да има нови данъци, но разбирам защо това се прави и смятам, че ще даде резултат”, коментира Шарлопов.

Според него този, който работи, ще остане на пазара. “По-добър вариант обаче е данъчната ставка в туризма да бъде 7 %, вместо 9 %, защото трябва да се гледат конкурентните ни пазари”, бе мнението на шефът на СПА туризма у нас.

Когато видим конкурентните пазари – те са с по-ниски ставки от нас, но и това го разбираме, защото ще подпомогне вътрешния туризъм до определена степен, тъй като организирани и неорганизирани туристи, заедно с нощувките и туристическия пакет, ще бъдат с единна ставка. Гърция въпреки кризата, Турция, Испания, Италия – все пак ние сме една страна, която вътрешният туризъм не е основният, а разчитаме на туристи. Въпросът е да не страда бизнесът, да не излезем извън конкурентните ни пазари и трябва да бъдем много внимателни в тази посока”, смята Стефан Шарлопов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6282 |15.11.2010 Георги Колев е новият председател на ВАС . 8| 4533 |07.11.2010 ДСБ-София контра на новия Изборен кодекс . 25| 4778 |05.11.2010 М. Манолова: ГЕРБ нагло си осигурява изборно мнозинство чрез новия кодекс . 7| 5057 |01.11.2010 Новият шеф на ДНСК в акция срещу незаконното строителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads