Реклама / Ads
1| 4259 |29.10.2018 НОВИНИ

Туроператор: Учители си искат „пари на ръка“ за организиране на екскурзии

.
Източник: БГНЕС
Порочни практики в организирането на ученическите екскурзии вадят на показ липсата на регламентация на извънучилищния учителски труд. Учителите получават пари на ръка от туроператори за участие в еднодневни екскурзии и зелени училища, разкрива представител от бранша пред БНР.
 

Туроператорска фирма сигнализира "Хоризонт", че има практика училища или учители да договарят командировъчните си за еднодневни ученически екскурзии с туроператора, като сумите се заплащат на ръка и без документи. От фирмата твърдят, че наблюденията им показват, че това не е изолиран и единствен случай.

 

В предаването "Хоризонт до обед" управителят на туристическа компания Светлана Ваташка разказа, че предложена от фирмата й екскурзия е била провалена заради недоговорено заплащане за учителките, каквото те са очаквали.

 

"Избрах няколко маршрута и с учителката, която ми се обади, се спряхме на един маршрут. Написах оферта със снимки и описания на обектите и отбелязах, че цената включва транспорт и застраховка злополука", разказва Ваташка. 

 

Петима учители са били предложени като придружители, за които съгласно офертата не се дължи възнаграждение за пътуването. Офертата била одобрена, започнало  събиране на декларации и пари от родителите. Междувременно станало ясно, че учителката, натоварена с организацията на екскурзията, е подложена на натиск от колегите си, тъй като не е договорила допълнително възнаграждение, извън посочената опция за безплатно пътуване. Разпитвайки свои познати от бранша, учители и собствениците от занимални Ваташка научила, че "Тарифата за Пловдив е между 5 и 10 лева на записано за екскурзия дете".

 

Според Светлана Ваташка смущаващото в случая е, че след консултация със счетоводител и юрист тя е предложила вариант за хонорар на учителките под формата на граждански договор, но практиката била тези пари да се дават "на ръка, под масата, безотчетни". Практиката е разпространена до такава степен, че учителите дори не ги възприемат като корупционни, споделя друг представител на Неправителствена организация.

 

"Не мога да разбера свои колеги, които тръгват съвсем сами в името на този хонорар", казва учителка, пожелала анонимност, дистанцирала се от извънучилищните форми на обучение. Друга споделя за "наказателни мерки" под формата на обемни домашни за децата, които не са записани за зелено училище. Пазарът за зелени училища и ученически екскурзии е парцелиран от няколко фирми, твърдят запознати. Потвърждава го и Светлана Ваташка: "С тях се работи, защото тези фирми дават тези нерегламентирани възнаграждения."

 

Туристическата фирма е изпратила сигнал до министерствата на образованието и на туризма. "След като това е „обичайна практика“ моля да проверите колко от учителите - служители на общообразователните училища са декларирали доход от допълнителни възнаграждения за осъществени екскурзии по Закона за доходите на физическите лица", пита Светлана Ваташка. Тъй като в такива случаи командировъчните на учителите са за сметка на туроператора, Ваташка настоява да се провери как се изплащат тези средства на общообразователните училища, какви документи за това се предоставят на туроператорите и какви приходи се отчитат от училищата от тази дейност.

 

Заради честите пътувания на екскурзии и зелени училища Министерството на образованието предложи промяна в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование. Проектът за промени бе подложен на обществено обсъждане и съгласуване между институциите с отношение по темата. Според тях през цялата учебна година ще бъдат разрешени само пет учебни дни за подобни пътувания, а останалите ще бъдат възможни само в почивните дни или през ваканциите, допълва темата БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4141 |27.10.2018 Шести ден майките на деца с увреждания искат оставката на Валери Симеонов . 0| 3686 |26.10.2018 Майките пети ден искат оставката Валери Симеонв . 8| 5659 |26.10.2018 Запушват им устата! Магистратите искат затвор за медиите, които пишат срещу тях и семействата им . 3| 4020 |25.10.2018 Демократите протестира срещу ликвидирането на ”Фонда за лечение на деца” и искат оставка на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads