Реклама / Ads
3| 4066 |18.07.2019 НОВИНИ

Туроператорите искат да ги извадят от наредбата за касовите апарати

.
Източник: БГНЕС
От бизнеса посочиха, че за фирмите е непосилно да приложат от 1 октомври разпоредбите й, защото разходите могат да достигнат до четирицифрени суми, прогнозираха фалити на компании или изнасяне на определени дейности в чужбина, разрастване на сивия сектор, както и поскъпване на туристическата услуга.
 

Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, защото при разписването й не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима. Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта на наредбата е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби, коментира Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и предложи наредбата да се концентрира върху плащанията, съобщава Дарик.

 

Някои от компаниите са заявили, че се връщат към счетоводство в тетрадки и ползване на екселски таблици. Вече е факт, че някои от туроператори са преместили дейности в съседни държави или в страни от Западна Европа. Влязла в сила в края на миналата година наредба изисква регистрация и отчитане на продажбите в търговските обекти да става чрез фискални устройства под контрола на един единствен софтуер.

 

Туроператорите и турагентите се опасяват и от изтичане на чувствителна за тях търговска информация, особено след последния случай в НАП. Наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите. Проучване на бизнеса сред членове на Асоциацията показва, че всяка трета агенция използва различна система за продажби, а понякога една фирма използва и по няколко според услугата, която се резервира. Често пъти това са чуждестранни системи и като чужда собственост, разработчиците нямат интерес да хармонизират софтуерите им с местните регулации.

 

Използват се и системи, програмирани специално за нуждите на фирмите, които не позволяват доразработки. От бизнеса изтъкнаха, че до момента все още няма нито една заявена за одобрение от НАП резервационна система в туризма, поради неясноти и противоречиви дефиниции в наредбата.

 

Байко Байков прогнозира, че ще се стигне до парадокса български туристи да резервират туристическа услуга в страната през чужд туроператор и да я ползват в България, заобикаляйки българските туроператори, защото няма да са конкурентноспособни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4759 |05.07.2019 Министърът на образованието разкритикува ректорите, че искат повече пари . 2| 5028 |01.07.2019 Преместват в друго училище буйстващия младеж, учители искат да бъде диагностициран . 2| 4713 |29.06.2019 Голям протест в Берлин, работници искат справедлив цифров преход на компаниите . 1| 4233 |29.06.2019 Искат забрана на изпреварването в Кресненското дефиле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads