Реклама / Ads
0| 8746 |16.10.2018 СВЯТ

Турски медии: Тялото на журналиста Джамал Кашоги може да е изгорено с киселина

.
Джамал Кашоги
Турските полицейски следователи и прокурори провериха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. След близо 8 часа претърсване в опит да се намерят доказателства за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги, турският екип напусна „периметъра”.
 

Следователите са взели проби, включително и от почвата в градината на консулството, която е била качена в автомобилите на силите на реда. Според в-к „Хюриет дейли нюз” турската полиция разследва твърдения, че може би е използвана киселина, за да се унищожи тялото на изчезналия саудитски журналист, с цел да бъде прикрито негово предполагаемо убийство. Подозренията, че в консулството в Истанбул вече са се освободили от тялото сподели Туран Кишлакчи, председател на Турско-арабската медийна асоциация и приятел на саудитския журналист. „Полицията и МИТ приемат това твърдение сериозно. Те разследват дали тялото на Кашоги е било разтворено в киселина“, пише Хабертюрк.

 

Очаква се Турция и Саудитска Арабия да проведат съвместна „инспекция“ в Саудитското консулство в Истанбул днес, каза източник от турското външно министерство. Саудитският крал Салман по-рано разпореди разследване на изчезването на Кашоги, влязъл в саудитско консулство в Истанбул на 2 октомври, след което изчезнал. Делегация на Саудитска Арабия пристигна в Турция в петък. Анкара се съгласи да създаде съвместна работна група със Саудитска Арабия, за да установи обстоятелствата около изчезването на журналиста. Турската „Анадолска” агенция твърди, че Саудитска Арабия се подготвя да признае, че е убила липсващия саудитски журналист Джамал Кашоги. Очаква се кралството да обяви, че е искало да отвлече Кашоги от Турция, но по време на разпитите в консулството нещо се е объркало и журналиста починал, съобщава Си Ен Ен, цитирайки двама свои анонимни източници.


Единият източник предупреждава, че признанието и доклада към него все още се подготвят и може да бъдат променени впоследствие. Другият източник твърди, че е доста вероятно да не се обвинят висшестоящи саудитски дипломати и да се обвинят само непосредствено виновните с довода, че са действали на своя глава без знанието на ръководителите си. Kашоги, журналист, който работеше за „Вашингтон пост“ и критик на Рияд, се води за изчезнал, след като на 2 октомври влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи някои документи. Турските власти се опасяват, че е бил убит от тайните служби на Саудитска Арабия, докато Риад го отрича.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4195 |31.07.2018 Американски медии: Северна Корея строи нови балистични ракети . 0| 4120 |24.06.2018 Освободиха тримата турски инженери, отвлечени в Либия . 0| 5242 |15.05.2018 Израел изгони турския консул в Йерусалим . 0| 5008 |09.05.2018 Американски медии: Адвокатът на Тръмп е взел хиляди долари от руски олигарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads