Генералният консул на Турция е коментирал, че сградата е в лошо състояние и спешно е необходимо да се реставрира. Заместник областният управител Нурие Црънгалова уверила госта, че са взети всички мерки за обезопасяването на джамията, които са в правомощията на областния управител. „Убеден съм, че реконструкцията на този паметник на културата, 3-тата по големина джамия на Балканите, ще привлече много инвестиции в област Разград”, допълнил Акйол.

 

Посещението днес бе първа официална среща на областния управител Манол Кившанов и заместничките му Нурие Црънгалова и Виолета Тодорова с Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол.

 

В рамките на опознавателната среща Кившанов представил накратко инвестиционния профил на област Разград, като подчертал, че географската близост на двете държави е голямо предимство и дава възможност за много съвместни инициативи и проекти.

Дипломатът заявил, че отношенията между Турция и България са изградени на основата на приятелство и добросъседство, и на най-високо ниво се развиват много динамично. Той казал още, че България е важна за южната ни съседка страна, тъй като е врата за Европейския съюз. Отделно двете страни са членки на НАТО и имат огромен потенциал в отношенията си занапред. Според дипломата българите от турски произход са здрав мост между двата народа.

 

„За област Разград един от основните приоритети е привличането на нови  инвеститори, което е важна стъпка към намаляване на безработицата и за  увеличаване  на доходите. Област Разград е важна и като земеделска дестинация и има много възможности за сътрудничество. Готов съм да съдействам да се организира работна среща между наши и турски бизнесмени. В Република Турция има много успешни бизнесмени, които са български изселници”, заявил Манол Кившанов.

„Преценката на турските инвеститори е, че в България се прави бизнес при по-добри условия в сравнение с други страни. За мен е голям късмет, че съм в България, защото е съседна на Турция и защото е много красива. На мнение съм, че България трябва повече да бъде рекламирана", заявил гостът.

 

Турските бизнесмени се нуждаят от информация за възможностите, които предлага вашата област, категоричен бил Акйол. "Само с едно посещение не става, нужни са непрекъснати контакти. Ако идеите на местно ниво бъдат изразени на по-високо равнище, бихме могли да развиваме много добро местно сътрудничество. В Шумен е създадена Североизточна българско-турска търговско-индустриална камара, като все повече турски бизнесмени желаят да членуват в нея", заявил турският консул.

Той обясни, че дейността на камарата е насочена към бизнеса в Североизточна България. Идеята й е да прави по-реалистична преценка за възможностите на фирмите в областите Шумен, Силистра, Търговище, Разград. "Ще имате голяма полза, ако и вие си сътрудничите с нея. Светът се глобализира и всяко нещо, от което и вие и ние печелим, е необходимо да се случи“, казал още Акйол.

 

В хода на срещата дипломатът и губернаторът с тревога е засегнат и въпроса за случващото се в Европа и за сериозната бежанска вълна. „Въпросът с бежанците за много страни е философски, но за нас това е напълно реален проблем и трябва да се отделят ежедневно средства за тях. Радвам се, че съвместно с българското правителство са предприети много мерки, които се обновяват постоянно”, заявил консулът на Турция в Бургас.