Реклама / Ads
71| 9134 |08.10.2012 НОВИНИ

Турският посланик разпали скандал между Анкара и София

.
Н.пр. посланик Исмаил Арамаз
Огромен международен скандал е на път да избухне заради писмо на турския посланик в София Исмаил Арамаз. Ректори на ВУЗ у нас искат дипломатът да бъде обявен за персона нон грата и отзован от България. Причина за гнева на родни вузове е писмо на н.пр. Арамаз, в което той отправя 11 препоръки към университетските ръководства.
 
В това писмо едва ли не се говори за мафия, която дърпа конците в редица висши учебни заведения.

Външно министерство умува спешна реакция на депешата от турския консул. Министър Николай Младенов и екипът му се опитват да разберат дали писмото е „солова акция” или е указание от Анкара.

Остра реакция обмисля и образователния министър Сергей Игнатов.

В писмото си посланик Арамаз пише: „Да се признае наличието на структурни и трайни устройствени проблеми в сегашната система, идващи от добре организирани заинтересовани групи от хора”. (цитат от в. „Преса”) Посланикът предлага турските граждани да не кандидатстват в български ВУЗ чрез посредници, а директно.

Пръв скочил срещу неочакваните съвети ректорът на Техническия университет във Варна Овид Фархи, като поискал Съветът на ректорите да поиска отзоваването на Исмаил Арамаз заради арогантната намеса в работата на учебните заведения.

 

Председателят на Съвета на ректорите у нас проф. Ваньо Митев също реагирал остро. Той е категоричен, че повечето обвинения са абсолютно неверни, а самото писмо груба намеса в автоновияза на вузовете. „България не е вилает на турския посланик”, отсякъл Митев пред „Преса”.

Турция изглежда няма да може да започне война със Сирия и е решила, че може да обърне оръдията си срещу българските университети, коментират ректори.

 

През юли т.г. Турция спря легализирането на български дипломи за висше образование. Причината е, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на "организирана престъпност". Затова турските власти съветвали кандидат-студентите си да се въздържат да подават документи в български университети. 
Решението да не се признават българските дипломи е на Съвета за висше образование на Турция от 5 юли 2012 г.

 

Ще бъдат разследвани фирми - посредници за обучение на турски студенти в България, които превишават правата си. Това каза пред журналисти на 1 октомври министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите на Игнатов - върви се към разрешаване на проблема с турските дипломи. Професорът посочи още, че ако се изпълнят няколко мерки, ще падне забраната за признаване на българските дипломи в Турция.
Турските студенти ми връчиха едно писмо с молба да съдействам тази неразбория да бъде прекратена. Има среща с турския посланик – положителна от гледна точка на мерките, които се набелязаха, каза още Игнатов.

Изведнъж уж мирното разрешаване на проблема ескалира до война с писмото на турския посланик.

Турските студенти излязоха с призив на 1 октомври, по случай откриването на учебната година в Алма Матер.

Снимка: Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6110 |28.09.2012 Новият посланик на САЩ Марси Рийс пристигна в България . 6| 5694 |24.09.2012 Новият посланик на САЩ Марси Рийс: До скоро, България! . 17| 5473 |12.09.2012 Обама остро осъди убийството на американския посланик в Либия . 35| 9228 |12.09.2012 Шокиращи снимки на убития американски посланик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads