Реклама / Ads
1| 4664 |19.02.2020 НОВИНИ

Турция нащрек! Гърция и САЩ със съвместни военни учения под Олимп

.
Под Олимп Източник: БГНЕС
В подножието на планината Олимп армейски авиационни сили на Гърция и САЩ участват в учения с жив огън с щурмови хеликоптери, отбелязващи задълбочаването на отношенията в областта на отбраната между двете страни, информира ”Асошиейтед прес”.
 

Гърция засилва военното сътрудничество със съюзниците Франция и САЩ - и поръчките на военна техника от тях, като внимава за влошаването на отношенията със съседна Турция заради спорни морски и въздушни граници и правото за сондиране в Източното Средиземноморие.

 

Днешното учение, наблюдавано от началника на гръцката армия и американския посланик в Гърция, се проведе три седмици, след като двете страни финализираха историческо споразумение в областта на отбраната, даващо на американските сили разширен достъп до гръцките военни бази.

 

След финансовата криза, продължила близо десетилетие, гръцките военни модернизира флота си от изтребители F-16 и модернизира военноморските си сили, докато се стреми към по-силни военни връзки с традиционни съюзници, както и с регионални противници на Турция, включително Израел, Египет и Саудитска Арабия.

 

"Гърция вече участва в повишаването и надграждането на своите отбранителни способности с критични решения за придобиване", каза Панайотис Цаконас, професор по международни отношения и сигурност в Атинския университет.

 

"Правилото е да се използват най-добре ограничените ресурси - да получим максималното за нашите средства и това е нещо, което продължаваме да правим", допълни той.

 

Ревизираното споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ беше подписано през октомври от държавния секретар на САЩ Майк Помпео по време на посещение в Атина и ратифицирано миналия месец. То предвижда засилени съвместни дейности между САЩ и Гърция и НАТО в гръцките военни бази и съоръжения в Лариса, Стефановикио и Александруполис, в централната и северната част Гърция, както и инфраструктура и други подобрения във военноморската база на САЩ на остров Крит.

 

"Връзката между САЩ и Гърция е по-силна, отколкото някога е била", увери американският посланик Джефри Пят. "Нашите отношения в областта на отбраната и сътрудничеството ни в отбраната са съществен компонент на това. "

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4042 |18.02.2020 Гърция стачкува срещу вдигането на пенсионната възраст . 1| 4733 |15.02.2020 Национална стачка в Гърция срещу промените на пенсионната възраст . 0| 4112 |14.02.2020 Анкара: Няма заразени с коронавирус в Турция . 4| 4175 |14.02.2020 В. Сименов иска изолатори и термокамери на границата с Турция заради коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads