Реклама / Ads

2| 4372 |08.11.2012

Турция няма да строи АЕЦ до българската граница

.
Границата ни с Турция в близоет до с. Резово
Към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Това се посочва в официален отговор на турското консулство до областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

Във връзка с появила се информация за изграждане на енергийни мощности в турския гр. Инеада, близо до българската граница и с. Резово, областният управител на Бургас отправи запитване до Генералния консул на Република Турция в Бургас.

В получения днес официален отговор от консулството се посочва, че към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа.

Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа. Изграждането на такава може да се извършва от представители на частния сектор, след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар.

В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в гр. Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW. Към настоящият момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане.

Процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма, продължава. За да може фирмата да започне изграждане на централата, е необходимо процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост.

Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена, посочват от турското консулство.

Турция няма да строи АЕЦ до границата с България стана ясно и след провелата се среща между българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов и турския външен министър Ахмет Давутоглу.

По време на официалния обяд българският евродепутат е попитал лично министъра относно намеренията на неговата страна да започне строеж на турска АЕЦ близо до границата с България. Господин Давутоглу отговори, че страната му не е имала подобни планове и няма такива намерения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Турция щяла да строи ТЕЦ, не АЕЦ до границата ни 1| 5720 |06.11.2012 . Б. Велчев: Големите организирани престъпни групи в България вече ги няма 14| 4508 |05.11.2012 . Интерпол: Няма напредък по атентата в Бургас! Това е аномалия! 7| 4474 |05.11.2012 . Нямало вълна от напускащи армията 16| 4520 |03.11.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ