Реклама / Ads
2| 5076 |08.11.2012 НОВИНИ

Турция няма да строи АЕЦ до българската граница

.
Границата ни с Турция в близоет до с. Резово
Към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Това се посочва в официален отговор на турското консулство до областния управител на Бургас Константин Гребенаров.
 

Във връзка с появила се информация за изграждане на енергийни мощности в турския гр. Инеада, близо до българската граница и с. Резово, областният управител на Бургас отправи запитване до Генералния консул на Република Турция в Бургас.

В получения днес официален отговор от консулството се посочва, че към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа.

Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа. Изграждането на такава може да се извършва от представители на частния сектор, след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар.

В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в гр. Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW. Към настоящият момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане.

Процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма, продължава. За да може фирмата да започне изграждане на централата, е необходимо процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост.

Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена, посочват от турското консулство.

Турция няма да строи АЕЦ до границата с България стана ясно и след провелата се среща между българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов и турския външен министър Ахмет Давутоглу.

По време на официалния обяд българският евродепутат е попитал лично министъра относно намеренията на неговата страна да започне строеж на турска АЕЦ близо до границата с България. Господин Давутоглу отговори, че страната му не е имала подобни планове и няма такива намерения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6216 |06.11.2012 Турция щяла да строи ТЕЦ, не АЕЦ до границата ни . 14| 5064 |05.11.2012 Б. Велчев: Големите организирани престъпни групи в България вече ги няма . 7| 4994 |05.11.2012 Интерпол: Няма напредък по атентата в Бургас! Това е аномалия! . 16| 5597 |03.11.2012 Нямало вълна от напускащи армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads