Реклама / Ads
3| 5048 |19.05.2013 НОВИНИ

Турция ни обвини за блокадите на границата

.
Източник: Булфото
Транспортните министри на България и Турция ще преговарят във вторник за превозваческата криза на границата между двете държави.
 

Това е съобщил турският министър за митниците и търговия Хаяти Язъджъ, цитиран от БТА. Той обвини българските власти за нарушаването на обществения ред на границата.

Засега няма информация къде ще се състои срещата.

Язъджъ бе на посещение на граничния пункт на турско-българската граница Капъкуле, който бе блокиран за 37 часа от българските превозвачи, заедно с представители на валийството в Одрин. Той разкритикува блокадите.

"Общественият ред е много важен фактор, може да си търсите правата, може да предполагате, че рестрикциите са несправедливи. Може да потърсите намесата на международните институции. Но никой няма право, заявявайки "отнасят се несправедливо към мен", да отнема правото на друг на свободно движение и търговска дейност", заяви турският министър.

По думите му България е отговорна за осигуряване на обществения ред. Той обясни, че поради разширяването на връзките с ЕС в превозваческия сектор, когато се извършват превози между две страни, е достатъчен един документ, но ако превозите обхващат и трета страна, задължително е да има документ и за нея.

„Нашата наредба е напълно законна, но някои превозвачески фирми в България, възползвайки се от пропуски в ръководството, са започнали протестни действия в нарушение на закона и чрез тези си действия са нарушили свободата на пътуванията и на търговските отношения", каза още турският министър.

„Нашите български съседи са задължени да осигуряват обществения ред. Щом има нарушение на правата, може да ги търсите чрез националните и международните институции, да се отнесете до ЕС. Но без да се потърсят тези канали, българските превозвачи блокираха турско-българските граници,с което спряха търговския трафик. Нашите превозвачи, нашите индустриалци и бизнес претърпяха големи загуби", добави Язъджъ.

На въпрос ще отстъпи ли турската страна от прилагането на мерките, които предизвикаха блокадата на българските превозвачи, министър Хаяти Язъджъ каза, че няма да отстъпи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6720 |18.05.2013 Министърът на транспорта: Можем да отговорим с ответни мерки на Турция . 15| 5811 |10.05.2013 Обвиниха следователка, информирала "Фронтиер" . 5| 5103 |06.05.2013 Касим Дал очаква сериозна подкрепа от българите в Турция . 0| 5457 |24.04.2013 Станишев: Очаквам Цветанов да обвини и Държавния департамент на САЩ, че работи за организираната престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads