Реклама / Ads
21| 4729 |18.12.2009 НОВИНИ

Турция притеснена от новините в БНТ

.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов загриженост за увеличаването на антитурските изказвания от страна на някои крайни кръгове в България
 

Според получената информация Ердоган е потърсил по телефона българския премиер Бойко Борисов. Той е изтъкнал пред българския си колега, че отдават голямо значение на отношенията между Турция и България и Турция ще направи всички усилия за разширяването на добросъседските отношения.

Като е изтъкнал че Турция полага усилия за разширяване на търговските, икономическите и политическите връзки с България, Ердоган е казал следното: ”В последно време, както и на вас ви е известно, в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците и тези изказвания пораждат действително безпокойство. Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци.

Последният пример на това е решението за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутни новини на турски език по Българската национална телевизия. С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността /съжителството на различни култури/. Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на плуралистичната демокрация, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни. Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото и ще изолирате подстрекателските действия.”
От своя страна българският премиер Борисов е изтъкнал, че отдава значение на разширяването на връзките между двете страни. „Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли. Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език”, е посочил той пред турския си колега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4716 |17.12.2009 Занимаваме Европарламента с новините на турски . 21| 4862 |17.12.2009 Турция се интересува от референдума за новините . 12| 5185 |16.12.2009 РЗС контра на ГЕРБ и Атака, против референдум за новините на турски . 11| 5354 |16.12.2009 Хората искат допитване за новините на турски, екстрата ще струва 15 млн.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads