Реклама / Ads
5| 4419 |16.09.2015 НОВИНИ

Турция ще връща бежанци тръгнали към границата с Гърция и България

.
От областната управа на Истанбул съобщиха, че до 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България.
 

Втори ден близо 2 хиляди мигранти, главно от Сирия и Ирак, са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за Одрин.

 

Отвреме навреме сред бежанците се издигат гласове на протести и недоволство. Подсказано бе, че ако бежанците не се подчинят, ще бъдат върнати обратно, ако се наложи със сила. Но първо ще се опитат да ги склонят.  Съобщава се, че около 500 души от Истанбул доброволно са склонили да се завърнат в лагерите.

 

Части от силите за борба срещу безредиците и бронирани коли със сълзотворен газ и водни оръдия са разположени на автогарата и в околните квартали, в готовност да се намесят ако се наложи.

 

Одринските власти също се подготвят в разстояние на 3 дни да върнат обратно стотиците мигранти, които се намират в града. Други са разпънали палатки край европейската магистрала, която води към Капъкуле, но полицията не разрешава да продължат. Групи  бежанци продължават да вървят пеш по пътя към Одрин.

Валията Дурсун Али Шахин заяви, че е сформирана съвещателна маса за обсъждане на мерките, които ще бъдат предприети за връщането на бежанците, с участието на отговорни представители от Анкара и Истанбул.

 

Един от тях, който пожела анонимност, заяви, че в никакъв случай турските власти няма да разрешат на мигрантите да преминат през западните граници към Европа, цитира БНР. Трябва да ги спрем, защото Европа затвори границите и ако ги пуснем, ще бъдат подложени на още по-големи опасности. В лагерите ще бъдат по-добре защитени.

Жители на Одрин раздават вода и храна на бежанците. Те обаче са категорични, че искат да заминат за Европа и че няма да се откажат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4200 |16.09.2015 Няма нашествие на бежанци, твърдят от гранична полиция . 8| 4401 |16.09.2015 Кабинетът дава 5 млн. лева за бежанците . 2| 5135 |16.09.2015 Само във Фрог: Връщат крадените коли чрез фалшиви детективски агенции . 6| 4395 |16.09.2015 Австрия се закани да ни връща бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads