Реклама / Ads
1| 6210 |06.11.2012 НОВИНИ

Турция щяла да строи ТЕЦ, не АЕЦ до границата ни

.
Границата с Турция край Резово
Не АЕЦ, а ТЕЦ ще строи Турция в пограничния град Инеада, на 12 км от Резово, съобщи областният управител на Бургас Константин Гребенаров.
 

"В момента там има единствено частни инвестиционни намерения за строителство на ТЕЦ и частната компания проучва строителството в района край границата с България", уточни Константин Гребенаров, като се позова на информация, получена след негово запитване до турското консулство, предаде БГНЕС.

По думите на Петко Ковачев от партия "Зелените" обаче дори само строителството на ТЕЦ в района до българската граница "определено ще предизвика екологични проблеми".

"България трябва да мобилизира всички институции, за да е готова за този процес. Не съм склонен да подценявам тази опасност, защото Турция вече е обявила, че ще строи три атомни централи", каза още Петко Ковачев пред БНР.

Евродепутатът Андрей Ковачев ще отправи отново писмени въпроси към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, съобщиха от ГЕРБ - Бургас. Той ще поиска и среща с турския министър по европейските въпроси Егемен Багъш във възможно най-кратки срокове.

"Реакцията ни трябва да бъде много остра, ако Турция строи ядрена централа без знанието на България и Европейската комисия в близост до границата със страната ни", коментира Андрей Ковачев.

Евродепутатът посочи, че все още няма официална позиция от страна на Турция, като според него не е учудващо, че България дълго време не е информирана какво всъщност ще се строи в граничния район.

Информация за строителството на АЕЦ до границата ни се появи за първи път в турските медии през април 2011 г. Тогава те цитираха неназовани правителствени източници. Два месеца по-късно, през юни 2011 г., Андрей Ковачев съобщи, като се позова на Гюнтер Йотингер, че Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в Инеада.

Сега отново се заговори за строителство на АЕЦ и ТЕЦ на 12 км от българската граница, което предизвика протести и на жителите в Инеада.
Според тях, след като в района ще се построи ТЕЦ, ще се прокара и проектът за АЕЦ, което ще убие туристическия бизнес.

"Това ще удари и българските общини Царево, Приморско и Созопол и те вече няма да бъдат привлекателни дестинации за туризъм. С евентуалното строителство на АЕЦ в близост до курортите ще бъде нанесен непоправим удар по икономиката не само на областта, а и на цялата ни държава", категорични са депутати от ГЕРБ - Бургас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 589189 |26.10.2012 Л. Павлова: Марешки да събаря къщата и да я строи пак на 60 кв. . 50| 11596 |25.10.2012 Георги Марков: За Турция ние сме поробители на Родопите . 7| 5221 |04.10.2012 Цветанов: Контролираме границата с Турция на 100% . 17| 5471 |04.10.2012 Изпращаме лекари по границата между Турция и Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads