Реклама / Ads
22| 7195 |12.01.2012 НОВИНИ

Турция видя в декларациите на НС "двоен жест от България"

.
Две решения на българския парламент намериха място на страниците на редица турски медии - декларациите, с които България осъжда т.нар. Възродителен процес и отхвърля геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година.
 


Под заглавия "България призна официално асимилацията" (в. "Миллиет"), "България осъди асимилацията на турците" (в. "Йени шафак"), "Историческа стъпка от съседите" (в. "Тюркийе"), "Българският парламент отхвърли проекторешението за признаване на геноцида над арменците" (в.. "Радикал") и "Двоен жест от България" (в. "Сабах") турските вестници, цитирани от БТА, подробно съобщават за двете решения на Народното събрание от сряда.

 

В. "Миллиет" изтъква значението на декларацията, с която българският парламент осъди политиката на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България,  включително и т. нар. "възродителен процес". Изданието подчертава, че това е първият приет официален документ, признаващ асимилационната политика спрямо турците по това време.

 

"Миллиет" отбелязва, че декларацията е била приета с гласовете на 112 от 115 народни представители, присъстващи в залата, а трима са се въздържали, и че в гласуването не са участвали БСП и "Атака".

Вестниците обръщат внимание и на словото на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, вносител на декларацията, който е осъдил кампанията на комунистическия режим, приравнявайки я с етническо прочистване. Цитирано е и изказването на Лютви Местан от ДПС, който посочил, че декларацията има "правна, политическа и морална страна".

 

"Вчера българският парламент взе две много важни решения от гледна точка на Турция", пише днес и в. "Сабах". Освен върху приетата декларация за осъждане на политиката на асимилация на българските турци, вестникът акцентира и върху отхвърленото проекторешение за признаване на геноцид над арменците в Османската империя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4875 |06.01.2012 България и Турция се договориха за товарните превози . 10| 5597 |15.11.2011 Учени от България и Турция се обединиха срещу земетресенията . 3| 6420 |31.10.2011 100 български палатки за пострадалите в Турция . 5| 5341 |22.10.2011 Български ТИР помете 9 в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads