Реклама / Ads
12| 4538 |09.10.2019 НОВИНИ

Турция започна атаката в Сирия с поредица въздушни удари

.
Източник: БГНЕС
Въздушни удари като извор на мир оповести турският президент Реджеп Тайип Ердоган. ”Турските въоръжени сили заедно със Сирийската национална армия са започнали операция ”Извор на мира” в Северна Сирия, насочена срещу ПКК (Кюрдската работническа партия), кюрдските милиции и терористи от Ислямска държава”, съобщи Ердоган, цитиран от Медияпул.
 

Ердоган подчерта, че целта на операцията е "премахване на коридора на терора" по южната граница на Турция със Сирия и "установяване на мир и спокойствие в региона". "Ще дадем възможност за завръщането на сирийските бежанци в тяхната страна през безопасна зона, която ще бъде установена с операция "Извор на мира", написа той в Туитър.

 

Операцията е започнала с въздушни удари и ще бъде подкрепена с артилерийски обстрел. Граничният сирийски град Рас Ал Айн е бил разтърсен от експлозии, а във въздушното пространство на Сирия оперират турски самолети. Предстои сухопътни турски войски да прекосят границата.

 

Директорът на комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун се обърна към сирийските кюрди, че "могат или да се предадат, или Турция ще спре опитите им да попречат на турските усилия за борба с терористичната групировка "Ислямска държава".

 

В района на турско-сирийската граница са разположени гаубици, бронирана техника, военни камиони и командоси. Турски официални лица заявиха пред Ройтерс, че турската армия е нанесла удари в района на сирийско-иракската граница, за да предотврати възможността кюрдските милиции в Сирия да получат подкрепления от Северен Ирак. Турция се стреми да премахне кюрдското въоръжено присъствие край границата си и в създадената зона за сигурност да бъдат върнати сирийски бежанци.

 

След като американският президент Доналд Тръмп изтегли американските войски и се отрече от защитата на доскорошните си съюзници, кюрдите отвърнаха, че Тръмп им е "забил нож в гърба" и турското нахлуване ще засили позициите на "Ислямска държава".

 

Кюрдските формирования от коалицията Сирийски демократични сили (СДС) обявиха, че ще окажат въоръжена съпротива на турските войски, ако опитат да нахлуят в Северна Сирия. "Ще се сражаваме", заяви командирът на кюрдите Мазлум Кобани. "Воюваме вече седем години и сме готови да продължим да воюваме още толкова."

 

Президентът Доналд Тръмп заяви в Туитър, че САЩ никога не би трябвало да се ангажират с конфликтите в Близкия изток, поради което е решил да изтегли американските войски от региона. "Битките между различни групи продължават стотици години. САЩ не би трябвало никога да имат военно присъствие в Близкия изток. Изтеглихме нашите 50 войници. Турция трябва да се заеме със заловените бойци на ИДИЛ, които Европа отказа да върне. Глупавите безкрайни войни приключват за нас!".

 

Президентът на САЩ припомни, че страната му е извършила инвазия в Ирак под фалшив предлог, че Саддам Хюсеин уж разполагал с оръжия за масово унищожение.

 

"Влизането в Близкия Изток бе най-лошото решение в историята на нашата държава. Отидохме на война според фалшиво и сега опровергано предположение - оръжия за масово унищожение. Там нямаше нищо! Сега бавно и внимателно извеждаме нашите велики войници. Нашият фокус е върху голямата картина. САЩ са по-големи от когато и да било!", написа Тръмп, като напомни, че войната в Близкия изток е струвала на негова страна осем трилиона долара, довела е до смъртта на хиляди американски войници и на милиони местни жители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4538 |09.10.2019 Димитър Гърдев: Има опасност за България от конфликта между Турция и Сирия . 5| 4158 |09.10.2019 Ердоган: Започна операция ”Мирна пролет” в Северна Сирия . 4| 3935 |08.10.2019 Тръмп заплаши да разруши икономиката на Турция, ако сбърка в Сирия . 3| 4052 |08.10.2019 Социалният министър: Стратегия за детето няма, атаката в Сливен и Ямбол е целенасочена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads