Реклама / Ads
46| 4742 |19.07.2008 НОВИНИ

Убийствена критика от Брюксел за България

.
За първи път в историята на ЕС се налага подобна финансова санкция на страна- членка, оповестяват редица медии в чужбина, които вече разполагат с прословутия доклад на Еврокомисията до Европейския парламент.
 

 

Основните акценти в доклада са свързани с необходимостта от решителни действия, тъй като за България наближава крайният срок за сключването на договори по някой от фондовете, след което тези фондове вече ще бъдат загубени за страната. Заключението на доклада е почти убийствено и гласи – „България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организираната престъпност.”

По отношение на правосъдната система се отбелязва, че Наказателният кодекс е старомоден и е част от причините за това тя да е претоварена. Полицията не разполага с добре обучен персонал, както и с необходимата материална база.

По отношение на Държавната агенция „Национална сигурност” се призовава да има парламентарен контрол върху нейната дейност, не за намеса в разследванията на агенцията, а за осигуряване на нормална отчетност за нейната работа.

Като положителен факт е отчетено затварянето на безмитните магазини и бензиностанции. Резултатите за България са трудно доказуеми, защото такива липсват. Приемането на закони, въвеждането на процедури и създаването на институции е необходимо, но недостатъчно, законите трябва да бъдат прилагани, а институциите да работят ефективно. В доклада се твърди още, че „Липсата на категорична решителност и резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е тревожна. Това директно нанася удар по административния капацитет на България и по нейната способност да осигури надеждно управление и ефикасно усвояване на европейските средства. България трябва да предотврати възможностите за корупция по високите етажи на властта и ефективно да се пребори с организираната престъпност.

В заключение се отправят следните препоръки:

1. Подобряване на административния капацитет в управлението на средствата по европейските фондове, гарантиране на стабилност и назначаването на ръководни постове на хора при които е изключено наличието на конфликт на интереси.

2. Елиминиране на съществуващи или потенциални мрежи от конфликти на интереси в общото управление на средствата.

3. Осигуряване на защита на финансирането с европейски фондове и оздравителни мерки, които следва да се прилагат незабавно, където е необходимо, директно или от отговорните агенции или наблюдаващи органи в случаите, когато бъдат открити злоупотреби.

4. България да докладва на Еврокомисията без забавяне за нередности или злоупотреби, без значение дали те са потвърдени или има само подозрения за такива.

5. Да предприеме бързи защитни, коригиращи и дисциплиниращи мерки и да информира за тях ЕК.

6. Европейската комисия призовава останалите страни – членки да помогнат на България, като и предоставят и в бъдеще независима висококачествена експертиза.

По програма САПАРД  оставащите за изплащане 210 милиона евро ще бъдат възстановени само и единствено при положение, че българските власти изпълнят коригиращите мерки и те бъдат потвърдени от назависим проверяващ орган.

Според осведомени източници при представянето на доклада на Еврокомисията се очаква конкретни страни- членки на ЕС да отправят още по- яростни критики към страната ни, защото били крайно недоволни, че по никакъв повод и при никакви обстоятелства не се взимат мерки за преодоляването на същестувавщите проблеми, за които София отдавна е била известена по дипломатически канали. Въпреки това, не се предвиждало задействането на предпазни клаузи за България.  Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4728 |19.07.2008 Франс прес: София е длъжник на Брюксел . 24| 4751 |18.07.2008 Б. Борисов: Крадците в правителството са проблем на България . 4| 4696 |16.07.2008 ЕК спира плащането на около половин милиард евро за България . 10| 4933 |09.07.2008 Русия и САЩ в битка за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads