Реклама / Ads
4| 4652 |15.10.2010 НОВИНИ

Убийците няма да се пазарят в съда

.
Законът няма да е милостив към убийците и шофьорите, които след употреба на алкохол или наркотици са премазали или осакатили човек.
 

Те няма да получат леки присъди, дори да се признаят за виновни, след като вчера депутатите приеха на първо четене предложението на Любен Корнезов тази привилегия да не важи за най-тежките престъпления, пише 24 часа. Депутатът от БСП внесе поправка в Наказателнопроцесуалния кодекс на 29 юни, защото прочел в “24 часа” за протеста на шест почернени майки. Въпреки че правната комисия отхвърли предложението му, вчера тя бе подкрепена от 149 депутати. Само един се въздържа, никой не бе против. “Възможността наказанието да се намали с 1/3 след признание не е оправдана за убийците, при тежките телесни повреди, когато жертвата е осакатена за цял живот”, каза Корнезов в пленарната зала.

Той призова депутатите да подкрепят предложението му, за да “поправим грешката и да измием срама от челото си”. Именно те през май отмениха забраната привилегията да не важи при убийство и тежка телесна повреда. “Претупването на дела за тежки престъпления не е в полза на никого”, подкрепи го Явор Нотев от “Атака”. Приетото предложение на Корнезов предвижда още от привилегията да не се възползват обвинените в отвличане, трафик на хора, трафик и разпространение на дрога. Няма да се четат леки присъди и за престъпления, извършени от магистрати, заседатели и полицаи по време на работата им.

Опозицията: Баста на “Антимафия”

Спецсъдът ще чете присъди срещу мафията, за отвличане, трафик на хора, пране на пари. Пред “Антимафия" ще застават и депутати, министри, магистрати, областни управители и кметове, обвинени в корупция, присвояване, измама, безстопанственост, неизгодни сделки. Това предвиждат поправки в НПК, изготвени от депутати от ГЕРБ начело с Искра Фидосова и приети вчера на първо четене. “Очаква се годишно спецсъдът да разглежда 250-300 дела", каза Фидосова. “Да кажем баста на "Антимафия", призова Любен Корнезов от БСП. “След време ще се срамувате от този закон, защото той като бумеранг може да се върне върху главите ви", обърна се той към ГЕРБ. Според него спецсъдът ще е подразделение на МВР. “МВР ще си има съд, при тази полегнала прокуратура. Този съд ще е един пешкир, където политиците ще си бършат ръцете", подчерта депутатът. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4958 |30.08.2010 36 г. решетки за убийците на Борилски . 6| 5922 |24.07.2010 "Килърите" са убийците на Галев . 4| 5583 |27.04.2010 „Да накажем убийците на Дани” събра 13 000 във Facebook . 3| 4947 |15.02.2010 Убийците на Борилски се предадоха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads