Реклама / Ads
9| 4412 |21.10.2020 НОВИНИ

Учен от БАН: Властта демонстрира принципа ”хляб и зрелища”

.
доц. Григор Сарийски, БАН Източник: БГНЕС
В България се наблюдава едно увеличение на ножицата между бедните и богатите като устойчива тенденция горе-долу от времето, когато ГЕРБ влязоха във властта. Съвсем нормално е сега на изпроводяк да се опитат да се помирят с онази част, която беше най-ощетена от тяхното управление. Но с тези малки подаяния, които дават в момента, изобщо не могат да ги компенсират за десетте години, в които ги ощетяваха.
 

Това заяви пред БНР доц. Григор Сарийски от Българската академия на науките.

 

Според него властта в момента демонстрира принципа "хляб и зрелища“, а предлаганите палиативни мерки не работят за свиване на разликите в социалната ножица.

 

Повод за коментара на доц. Сарийски намерението на правителството за увеличаване на пенсиите. Припомняме, че днес премиерът тържествено отново обяви, че възрастните хора у нас и през ноември ще получат надбавка от 50 лева към пенсиите. Такива помощи ще има до края на мандата, обещаха още управляващите.

 

“Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента”, коментира още доц. Сарийски.

 

По думите му средно за ЕС разходите за пенсии са от порядъка на 13-14% от БВП. У нас предвиденото за 2021 г. с планираното увеличение ще бъде не повече от 10%. Казано с други думи - безнадеждно изостанали сме с увеличението на пенсиите.

 

Относно т.нар. коефициент на заместване, или каква част от доходите си от времето на активната заетост ще получава един пенсионер експертът посочи, че докато средно за Европа коефициентът е от порядъка на 56-57%, сега с увеличението за догодина в България „няма да достигнем и една трета“. В страни като Италия, Франция и Полша коефициентът е от порядъка на 65-66%.

 

“Ако сте работили в Австрия и се пенсионирате, ще получавате грубо около две трети от това, което сте получавали като заплата. В България доходът ще ви намалее три пъти”, обясни още експертът.

 

Той бе категоричен, че не бива да се смесват пенсионната система и системата за социално подпомагане.

 

“Идеята на пенсионната система е да стимулира хората да декларират истинските си доходи”, допълни още доц. Сарийски.

 

Доц. Сарийски открива много тревожни неща в анонсираните в бюджета за догодина параметри.

 

“Много неща трябва да ни притесняват – на първо място това, че голяма част от бюджета на държавното обществено осигуряване ще се финансира за сметка на държавния бюджет, тоест за сметка на трансферите. При такава смесена система на финансиране, няма как тази система да издържи още дълго".

 

Сарийски смята, че се нарушават голяма част от принципите, заложени в идеята за пенсионно осигуряване.

 

“Това, което виждаме сега в последния бюджет, е на практика едно “сплескване“ на доходите на пенсионерите. Като се увеличава приоритетно пенсията на онези, които са с най-ниски доходи и се забавя увеличението на пенсиите на онези, които са с по-високи пенсии, се получава ни повече, ни по-малко една уравниловка“, посочи той.

 

Структурата на българското производство постоянно са смачква, а неблагоприятните тенденции все повече българи да упражняват ниско квалифициран труд се маскират зад обобщени понятия като увеличаване на дела на високотехнологичното производство, заяви още доц. Сарийски.

 

“Като вътре във високотехнологичното производство се включват производството на бушони, облицовани кабели и т.н. Това не е нещо, което ще донесе висок доход и не е нещо, което ще ангажира високо платени експерти. Това е причината, поради която имаме ниски доходи – калпава структура на българското производство. И в тази посока нищо не се прави. Вторият огромен проблем – това е демографската структура. Няма как да имате нормален пазар на труда в една страна, в която населението постоянно застарява, а точно в тази посока не се прави абсолютно нищо“, посочи експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5886 |21.10.2020 Румяна Ченалова за това дали властта нарушава правата ни с маските . 23| 16059 |21.10.2020 Само във Фрог: Блокираха водещи опозиционери на властта във Фейсбук . 64| 12454 |20.10.2020 Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”: Защо да сменяваме властта, да дойде друг - същият изрод? . 11| 5902 |20.10.2020 Учени твърдят, че са открили „слабото място” на коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads