Реклама / Ads
10| 5595 |15.11.2011 НОВИНИ

Учени от България и Турция се обединиха срещу земетресенията

.
Ръководствата на двата университета
От декември т.г. Европейският технически университет в Перник (ЕПУ) стартира програма по антиземетръсно строителство, съвместно с Техническия университет в Истанбул. Това обяви за медиите президентът на висшето училище Тошко Кръстев.
 

  

Програмата ще даде възможност на бъдещи архитекти да се обучават  по антиземетръсно строителство в рамките на съвместна магистърска програма, в рамките на подписан договор между двата университета.

 

В нея вече са се включили 40 студенти в Турция, които ще преминат по един семестър на обучение в Истанбул и в Перник, уточни Кръстев..

 

По думите му ЕПУ си е поставил амбициозната задача да стане висше училище на световно равнище. Вече има подписано споразумение с политехническия университет в Уорчестър – едно от най-престижните технически училища в САЩ. Предвижда се американски специалисти да съдействат за внедряването на програма по роботика в ЕПУ. Преподаватели от Уорчестър са потвърдили участието си във втората научна конференция, която университетът  подготвя през следващата година.

 

ЕПУ работи и по програма за зелена енергетика съвместно с Чанг Чунгския университет в Китай и с техническия университет в Киев.

 

Ние сме единственият университет в България и един от малкото в света, който създаде собствена програма по зелена енергетика под ръководството на доц. Георгиев и със съдействието на немски, португалски и американски специалисти, отбелязва Кръстев.

 

През двете години от съществуването на висшето училище ръководството на ВУЗ-а е успело да подпише общо 13 международни договора с партньори от ЕС и извън него, да създаде два изнесени образователни центъра - в Истанбул и в Призрен, като в проект е третият в Дубай. Водят се преговори за създаването на такъв образователен център и в Триполи, обяснява Тошко Кръстев.

 

Всичко свършено през тези две години доказва, че висшето училище в Перник бавно, но уверено реализира своята мисия да бъде университет със световно значение, коментира президентът на висшето училище. Нашата цел е ЕУП в Перник да привлича студенти от цял свят, да предлага образование на световно ниво, съобразено с програмите на най-престижните университет в съответните области, допълва той.

 

Като положителна тенденция Кръстев отбелязва това, че в университета като лектори са привлечени водещи специалисти, а обучението е изцяло на английски език. Студентите имат възможност да се обучават по един семестър в чужбина в партньорски университети, което безспорно е сериозна причина  българските младежи, които търсят качествено образование на Запад, да остават в родината си и да се реализират в България, категоричен е президентът на ЕПУ.

 

Кръстев подчерта още, че интересът към университета в Перник става все по-голям. През втората учебна година в ЕПУ се обучават вече 380 студенти, от които 200 в България и 180 в изнесените образователни центрове в чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5996 |12.11.2011 Съдят България заради доклад на Калфин . 44| 4860 |09.11.2011 Учените отново на протест . 106| 5327 |08.11.2011 Учените от БАН проплакаха: Спрете войната и униженията! . 19| 6678 |05.11.2011 Хиляди турци се връщат в България за Курбан байрама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads