Реклама / Ads
25| 11899 |15.09.2014 НОВИНИ

Ученикът на Емил Шарков напуснал СОБТ след убийството му

.
Ученикът на Емил Шарков напуснал СОБТ след неговото убийство. Той не могъл да понесе факта, че истината за операцията в Лясковец се укрива и виновните няма да понесат възмездие. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-шеф на института по психология на МВР Росен Йорданов.
 

 В края на миналата седмица прокруратурата започна повторно разследване на убийството по молба на майката на Шарков. Отделно от това Инспектората на МВР също нищи казуса с идеята да намери персоналния виновник за трагедията.

 

Колеги на Емил Шарков са напруснали отряда След тях и момчето, за което той се е грижел като наставник. Той знае някои подробности, които за прокурата може да се окажат изключително важни. Знаете, че  имаше момент, при който се разбра, че служителите на СОБТ са започнали да гърмят с халосни патрони. Тогава казаха, че  започнали да стрелят в отговор на стрелбата на Петко. Това, обаче е пълна лъжа.  Баретите са започнали първи да гърмят и реално са изплашили този човек. Това е груба персонална грешка. Тук говорим за тактически подход на техния „гениален” командир Георги Гайков.

 

Според Росен Йорданов, който е участвал и има съществен принос в множество знакови разкрития, няма как да има обективно разследване за убийството на Емил Шарков докато главния секретар на МВР Светлозар Лазарово и шефа на баретите Георги Гайков са на постовете си. Ака се изходи от културата на министерството там има такъв навик да се задава предварително какъв да бъде тона на разследването. Човек е поставен пред дилема ако  трябва да натопи прекия си командир, за да каже цялата истина или подробности, които да се окажат ключово важни. Изводът, че служители от Велико Търново са отишли на своя глава да снимат къщата на Петко Петков е неверен. Разговарял съм с напусналия вече шеф на криминална полиция Калоян Михайлов и той заяви, че ако има обективно разследване той ще каже цялата истина. Той е напуснал системата, защото не приема за коректно да бъдат наказани негови подчинени, които са изпълнявали устна заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Има и съмнания за подправяне на документи и  скалъпвани неща, заяви Йорданов.

 

По думите му  има и още една голяма измама- че Петко Петков е бил предупреден. Той не може да е предупреден, защото местните полицаи са разговаряли с него. Има голяма спекулация относно вината на предишния директор, защото там са извършвани много дейности под контрола на прокуратурата. Вижте, срещу Петков не е завеждано никога наказателно дело. Той никога не е имал противообществени прояви, което е важно да се разбере от широката общественост. Това означава, че ако имаш такъв човек, при който нямаш данни, че е сериозен престъпник, нямаш основание да подхождаш по този начин. Казва се още, че психолозите писали, че бил луд. Това също е грандиозна спекулация. Още през 2012 година моите колеги от института по психология на МВР написаха, че неговото поведение като цяло е асоциално, но това не означава, че те са му сложили диагноза, че е луд. Имало е решение той да бъде доведен, но това нещо се е смотало и в прокуратурата. Жалбите на Петко Петков са били против съседите му от рода, че са варели буркани и т. н., обясни криминалният психолог.  

 

Той е категоричен, че би било цинично да изкарваме и Петко жертва, но в крайна сметка той също се оказва такъв от гледна точка на институцията. Той все пак е физическия убиец на Емил Шарков. Трябва да се разплете цялата история и да се понесе персоналната отговорност, а не институционалната. В МВР работят конкретни хора, които имат конкретни ангажименти. За това те са поставени на съответните постове. Стига с това МВР. В него има много служители и част от тях са действали адекватно. Ако ти си провел една акция и си предизвикал инцидента, както най-вероятно се е случило, то трябва да отговаряш персонално за това, убеден е той.  Майката на Шарков не иска медиен шум, не иска историята да се политизира. Тя иска персонална отговорност да понесат хората, които със своите решения , неправилни тактически ходове са довели до трагедията да загуби сина си. А не да си измият ръцете със служители на ниско ниво, които уж били предупредили Петко, ядоса се психолага и продължи:  Това е глупост. Вие знате ли колко време полицейският автомобил е бил в района?! Този човек е свикнал с това при него винаги да има полицаи. Да не говорим за това, че някои от служителите, които уж са били инструктирани, не са знаели къде отиват. Да не говорим, че са пренебрегнали мнението на хората, които са предложили да се подходи по съвсем друг начин. А срещу това са им казали: „Вие не се месете!”. В този случай е реагирано по спешност, все едно се реагира при криза. Те все пак не са отивали да задържат Сретен Йосич, за да се прави всичко при пълна секретност. Тук става дума за един човек, който дори няма противообществени прояви. Защо е преценено, че трябва да бъде атакуван с барети? Акцията в Лясковец беше абсолютно дебелашка пиар акция, в която някои телевизии са били уведомени предварително. И са чакали да покажат геройската постъпка на главния секретар, който с един замах решава проблем, влачен две години. Това им беше идеята на тях, допълни Йорданов.  За мен е срамен  факта, че такъв човек е главен секретар на МВР и ръководи опаративната работа. Затова няма повече да се връщам във ведомството. Важното в момента е баретите да бъдат достатъчно доблестни и да помогнат да се стигне до истината. Някои от тях със сигурност ще гледат да замажат нещата, докато други, надявам се, няма да действат по този начин, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6362 |12.09.2014 Първо във Фрог: Прокуратурата дири виновните за смъртта на Емил Шарков . 7| 4699 |11.09.2014 Вдигат паметна плоча на Емил Шарков . 26| 9274 |11.09.2014 Майката на Шарков: Подозирам, че Светлозар Лазаров е виновен за убийството на сина ми, отстранете го . 11| 6382 |10.09.2014 Димитър Кочков пред Фрог: Емил Костадинов ще е Любимец 22

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads