Реклама / Ads
6| 5607 |20.11.2010 НОВИНИ

Ученици си искат ваканцията, матурите я скъсили

.
Ако коледната ваканция не бъде удължена, ученици от Шумен се заканиха, че няма да влизат в учебните часове. От МОМН оповестиха, че матурите са "виновниците" за по-късата зимна ваканция.
 

Днес в града ще се проведе протест срещу намалената коледна ваканция. Очаква се в него да се включат минимум 500 ученици от всички училища. Шествието ще започне от пл. „Руски паметник", ще премине през бул. „Славянски" и ще завърши пред Регионалния инспекторат по образование.

Шуменските ученици са недоволни от решението на Министерството на образованието, младежта и науката да се намали зимната ваканция. Тя ще е от 24 декември до 2-ри януари. Според учениците, със съкращаването й, ще им бъде трудно да се подготвят за края на първия срок, когато им предстоят много изпитвания, контролни и класни работи за определяне на срочна оценка.

Протестът ще бъде охраняван, освен от полицаи, също и от служители на общинското охранително предприятие. Представителите на инициативния комитет съобщиха, че е пусната и подписка във всички училища в подкрепа на протеста.

955 ученика от Разград ще участват в протеста срещу кратката зимна ваканция. Толкова са потребителите на социалната мрежа Facebook, включили се в групата с този надслов.

По-късно днес от Министерството на образованието, младежта и науката коментират, че  по-малкият брой дни на коледната ваканция през последните години се обуславя от провеждането на държавните зрелостни изпити и на изпитите след 7 клас през месец май (по време на учебни занимания), с което се намалява броят на учебните дни, без да се удължава продължителността на учебната година.

Същите изпити се провеждаха през месец юни след приключване на учебните занимания за съответните класове. Това се казва в разпространено становище от просветното министерство по повод дискусията за продължителността на учебната година и намалените дни на коледна ваканция.

Frognews.bg припомня, че тази година учениците започват занятия още на 3 януари, веднага след края на новогодишните празници. По този повод дискусията се води от две групи, като според едните ваканцията трябва да бъде удължена със седмица, за да могат учениците добре да си починат и да се подготвят за края на срока, а другите смятат, че е добре децата да тръгнат на училище, когато и родителите на работа - 3 януари, в противен случай семействата с по-малки ученици ще са затруднени с гледането им.

От министерството припомнят, че според нормативната уредба учебната година е с продължителност 12 месеца. Учебните занятия са с продължителност не повече от 38 и не по-малко от 31 учебни седмици и се разпределят в два учебни срока. Продължителността на първия учебен срок е 18 учебни седмици, а в спортните училища - 20 учебни седмици.Продължителността на учебната седмица е 5 учебни дни.

Разпределението на учебното време е съобразено с възрастовите особености на учениците, с осигуряване на условия за овладяване на учебния материал и оценяване на учениците. В този смисъл е необходимо както възрастните, така и децата да се учат да спазват правилата.

За всяка учебна година министърът на образованието, младежта и науката определя със заповед графика на учебното време и ваканциите. Заповедта се издава преди началото на учебната година. Проектът на график, както и заповедта за учебната 2009/2010, през която коледната ваканция беше със същата продължителност, бяха публично достъпни за мнения и предложения.

По повод протестите и дискусията за продължителността на учебната година министерството е сформирало работна група от ученици, чието второ заседание ще се състои на 15 декември. На него те ще представят практиките във всички държави в ЕС. Статистиката сочи обаче, че България е сред страните с най-къса учебна година и най-дълги ваканции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4619 |12.11.2010 Сините искат ембарго над енергийните проекти . 3| 5532 |12.11.2010 Санкции за болниците въвели "избор на екип" искат пациенти? . 0| 4748 |10.11.2010 От Страсбург искат ясно финансиране на политическите партии . 0| 4589 |10.11.2010 Еколози искат помощ от ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads