Реклама / Ads

4| 3545 |03.10.2018

Училища се отказват от програмите ”Училищен плод” и ”Училищно мляко”

.
Столичното 144 Средно училище ”Народни будители” обяви, че се отказва от програмите ”Училищен плод” и ”Училищно мляко”.

В протестно писмо до Министерството на земеделието, до БАБХ, ДФЗ и други институции директорката Величка Николова обясни, че тези програми, които би трябвало да помогнат за здравословното хранене на децата, всъщност са довели до множество неясноти и неудобства, които са повече, отколкото ползите за децата, родителите и учителите.

 

Тя обясни пред БНР:

„С тази наредба, която променяха лятото поне три пъти, аз мисля, че създадоха възможност за лобистки фирми, които да печелят. Условията, които са поставили, могат да изпълнят една до две фирми в България. Тези две фирми, ако влязат във всички училища, как ще си свършат работата и как ще успеят да предадат на децата млякото, защото за да раздават мляко, трябва да имат помещения. В кое помещение в училище ще съхраняваме мляко, да речем на температура 4 градуса. В кое помещение ще се съхраняват плодове и кой ще ги раздава на 620 деца, при условие че няма място за това. Досега в самия ученически стол се раздаваха безплатните закуски, млякото и плодовете“.

 

Николова допълни, че от фирмата, която трябва да достави храните, са поискали от училището ѝ да им бъде изпратена по имейл информация за броя на учениците по класове.

 

„Първо, ти не познаваш фирмата, която е спечелила. Второ, по имейла те искат информация. А Законът за личните данни какво казва?“ Забранява се раздаване на лични данни на непознати хора“.

 

„Тук получава нещо – дават ти нещо, но нито знаеш кой ще ти го даде, нито как, нито защо трябва да получаваш нещо, което няма да бъде в полза на децата. Ако раздадем мляко, което вече е вкиснало, кой ще бъде виновен“?

 

Председателят на Съюза на работодателите е имал среща със заместник-министър на земеделието и е посочил негативите, които би довела промяната в наредбата, но никой не се е съобразил с това, изтъкна директорката.

 

Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци определи ситуацията като „административен хаос, внедрен чрез бързите промени в наредбата“ и припомни изискването на асоциацията да бъде изследван капацитетът на фирмите, които участват в схемите.

 

„Имаме доста сигнали от директори на учебни заведения и земеделски производители, които твърдят, че искат да се откажат от схемата. Много са писмата към нас, които споделят това тяхно желание за отказ“.

 

От асоциацията обещават мащабни действия по разкриване на нелоялните практики в схемата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдии отказват да гледат мярката на задържаните за обира на Роженския манастир 0| 3496 |21.09.2018 . Учебната година започна, а в 55 училища я посрещат в ремонт 0| 2989 |18.09.2018 . ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЧЕЗ ОТКРИВАХА УЧЕБНАТА ГОДИНА В ДУАЛНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ НА ТРИ УЧИЛИЩА 0| 3029 |17.09.2018 . ЧЕЗ направи извънредни обходи на съоръженията около училищата и детските градини 0| 3030 |13.09.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ