Реклама / Ads
2| 4662 |04.10.2019 НОВИНИ

Учителят Тео: Когато децата се научат да мислят издълбоко, с каквото и да се захванат - успяват

.
Теодосий Теодосиев Източник: БГНЕС
”Важно е уважението към професията на учителя! Не е най-важно заплащането. Аз съм готов да работя абсолютно безплатно и съм го правил цял живот”. Това каза пред БНР физикът Теодосий Теодосиев - един от най-успешните учители в България, по повод предстоящия на 5-и октомври Световен ден на учителя.
 

По думите му един народ, ако иска да бъде сред елита на света, най-важното производство е производството на хора. Той даде пример с Япония и Германия, които след пораженията от Втората световна война са успели да се изградят като едни от най-силните икономики днес в света.

 

 Той коментира предстоящата седма научно-техническа революция:

"Тя се води революция по изкуствен интелект. Работа ще има не за тези, които просто искат да правят нещо, а за тези, които го правят най-качествено. А качествените хора се произвеждат от фабриката за интелект - училището". 

 

Според учителя основният проблем на средното образование е мотивацията на учениците:

 

"Ученикът е много добре ориентиран и знае, че и да учи, и да не учи ще го търпят, защото има делегиран бюджет. Нещата идват от там, че няма контрол на изхода", каза Теодосиев и изрази съмнение в честното протичане на външното оценяване на учениците. "Да се преписва е смъртно опасно - представете си един лекар, който с преписване завършва медицина", категоричен бе Теодосий Теодосиев, наричан от учениците си "учителят Тео".

 

Според него държавата трябва да направи всичко възможно, за да се връщат и да останат в България супер талантливите млади хора, но уточни: "Едно общество на може да бъде цивилизовано само със супер таланти. На всички нива трябва да има хора, които да си вършат работата както трябва, а това става с качествено училище на всички нива. Примерно в Япония се раздават повече от 160 вида дипломи. Там една майка учи детето си, за да може да влезе първо в елитна детска градина, после в елитно училище. На всеки етап да влезе в най-доброто училище, където най-добрите учители ще го възпитават".

 

По думите на учителя Тео "мор за цивилизацията е уравниловката. Трябва да станем цивилизация на качеството, а не на количеството".  

Теодосий Теодосиев сподели каква е формулата, по която работи неговата школа в Казанлък:

 

"Никой не е станал културист като гледа как някой друг си разпъва мускулите. Трябва децата да бъдат поставени в "бойни" условия, да им се понатовари интелектът, да се поставят в творческа ситуация, и то перманентно това трябва да става - не само един път в годината и на две-три състезания. Това е ключът за успеха - в световен мащаб, не само за нас". 

 

В заключение учителят заяви: "Когато децата се научат да мислят издълбоко, с каквото и да се захванат - успяват!". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6709 |04.10.2019 Борисов: Отивам си от политиката, когато АМ ”Хемус” е готова . 10| 5966 |04.10.2019 ”Системата ни убива”: Писна ни да се гаврят с децата ни, на живот и смърт е! . 5| 4083 |03.10.2019 Д-р А. Канчелов: Метадоновата терапия спаси децата на България от хероинова епидемия . 7| 5583 |20.09.2019 Политолог: Слави Трифонов ще бъде фактор, когато се включи в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads