Реклама / Ads
3| 5752 |29.10.2007 НОВИНИ

Учителите остават на улицата; учениците - също

.
Учителската стачка продължава. По-голямата част от регионалните стачни комитети не са дали мандат на синдикатите за подписване на предложеното от правителството споразумение.
 

Това се изясни след близо тричасови разговори в централата на КТ "Подкрепа", където структурите на синдикатите по страната решaваха дали да приемат договореното в петък споразумение между Министерство на образованието и науката и КНСБ и КТ "Подкрепа" за повишаването на учителските заплати. Според говорителя на Националния стачен комитет Николай Николов близо 55% от стачкуващите са отхвърлили споразумението на правителството от петък вечер. То предвиждаше 650 лева средна брутна учителска заплата от средата на следващата година. 47,07% от учителите в страната подкрепят споразумението, а около 53% го отхвърлят. 25% от учителите в София подкрепят споразумението, 75% са против него, което означава, че и в столицата учителската стачка продължава. Данни от проучването на синдикат Образование към КТ "Подкрепа" в Пловдив сочат, че 2/3 от училищата в града са против подписване на стачно споразумение. Учителите настояват ефективният протест да продължи до изпълнение на искането за увеличение на заплатите на три пъти с по 20%. Според СБУ в 70-те училища в Пловдив, в които се провежда ефективна стачка, колективите на 45 са против даването на мандат за подписване на документа. Едва в 25 от учебните заведения настояват за парафиране на споразумението. В над 80% от училищата в Пловдивска област колективите са за прекратяване на стачката и приемане на предложението, твърдят още от СБУ. Междувременно учителите от Варна продължават стачката. След работна среща с представители на стачните комитети от всички училища, повечето са гласували протестът да продължи. В Стара Загора се запазва стачната готовност в 32 от общо 36-те училища в града. Днес стачката са прекратили 152 учители, други 1048 продължават ефективния си процес. В Пазарджик учителските синдикати са анкетирали 1764 учители от региона. От тях 1049 не са дали мандат за подписване на споразумение между Националния стачен комитет и правителството. Стачкуващите учители от 17 добрички училища не подкрепят постигнатото споразумение за учителските заплати и настояват стачката и преговорите с правителството да продължат. Независимо от решението на национално ниво в останалите 9 училища в Добрич утре ще се учи. В Силистренско се очаква утре да започнат учебни занятия в повече училища. Протестиращите учители от Силистра са се съгласили да приемат предложението за споразумение на правителството, като от 20 учебни заведения, участвали в ефективната стачка, 11 са подкрепили споразумение, а 9 са отказали да го приемат. Не е ясно как са изчислени тези цифри, защото някои областни координатори са представяли процент на училища, други процент на учители, а трети само проценти. Очаква се Единния стачен комитет учителите да изготви нов проект на споразумение, което още тази вечер вероятно ще предложи на правителството. След срещата някои учители обясниха, че не приемат предложението на кабинета, защото не виждат гаранции, че предложените текстове ще станат реалност.

img_8607.jpg  снимки Вяра Йовева

В крайна сметка разширеният състав на Единния национален стачен комитет със шест поименно предложени учители изпратиха своето предложение за продължаване на преговорите в Министерството на образованието и науката. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева посочи, че ако ЕНСК иска да бъде перфектен, той би трябвало да пусне единна методика за допитване и уточни, че продължава да се получава информация от единните стачни комитети. И според Такева преговорите трябва да продължат. Тя посочи, че в последния вариант на споразумението са пропуснали обслужващите звена. Такева настоява за задълбочен анализ на създалата се ситуация.Междувременно министърът на образованието и науката Даниел Вълчев изрази загрижеността и разочарованието на правителството от липсата на готовност от страна на синдикатите за подписване на споразумение за окончателно прекратяване на стачните действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5160 |26.10.2007 Сергей Станишев: Близо сме до споразумение с учителите . 1| 4758 |19.10.2007 Споразумение няма; учителите пак навън . 4| 5385 |14.10.2007 Волен Сидеров: Първанов се прави на бащица на гърба на учителите . 2| 4559 |13.10.2007 Учителите склонни на 60-70% увеличение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads