Реклама / Ads
9| 5603 |23.02.2009 НОВИНИ

Учителите ще могат да гонят от час

.
МОН въвежда санкции за учениците, които пречат на обучението. За системни провинения в школото, въвеждат труд в полза на училището.
 

Това предвижда проект на Закон за  училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. Той бе представен в понеделник от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев пред директори в Банкя.
Проектозаконът предвижда още родителите да имат право до 8 часа отпуск, за да се явят в училище при необходимост. Директорите ще им издават удостоверение, че са посетили училището.
В проекта е записано още, че отстранените от час ученици нямат право да напускат сградата на училището. Те ще трябва да останат до края на часовете, като отговорността за тях ще е на директорите.
В училището няма да се допуска ученик или учител, който се яви в облекло, несъответстващо на "положението на ученик или учител и на добрите нрави".
Въвежда се и оценка за поведение на ученика, която ще се съгласува с родителските асоциации. При системни нарушения от негова страна, тя ще бъде понижавана с една степен. Оценката за поведение ще може да се поправи в края на срока или годината и ще бъде вписвана в характеристиката на ученика, която ще се изготвя в края на всяка учебна година.
По думите на зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов за определен брой неизвинени отсъствия на учениците са предвидени парични глоби за родителите. Тепърва обаче ще се уточнява за колко неизвестни ще се налага санкцията.
В проектозаконът е предвидена задължителна подготвителна година преди децата да постъпят в първи клас. Учащите до четвърти клас няма вече да бъдат оставяни да повтарят годината, като за изоставящите деца ще има допълнителни часове.
Учениците ще завършват основното си образование вече след VІІ клас, а не след VІІІ. Следващият образователен етап ще е от VІІІ до Х клас, след това ще има външно оценяване. Децата, които искат да напуснат училище, ще могат да направят това след полагането на изпити. Оценките от тези изпити ще се записват като текущи, ако ученикът продължава до ХІІ клас. Но ако реши да се премести в друго училище, те ще бъдат балообразуващи. Последният етап от образованието - до ХІІ клас, ще е за профилирана и професионална подготовка.
Новият законопроект предвижда още директорите да имат петгодишен мандата, като няма ограничение за броя на мандатите, които ще изкарат в едно училище.
Ако проектът на Закона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка мине парламентарното одобрение преди лятната ваканция, новите разпоредби ще могат да се задействат още от следващата учебна година.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5560 |09.10.2008 Българи ще могат да работят в Швейцария . 93| 8554 |24.09.2008 Свободата на словото и истината не могат да бъдат пребити! . 0| 4777 |18.09.2008 Общините ще могат да сключват директни договори с фонд ФЛАГ . 2| 5924 |26.07.2008 Активисти на ВМРО гонят сектанти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads