Реклама / Ads
15| 6459 |23.09.2010 НОВИНИ

Учителки хвърлят оставки, не искат да учат ромчета

.
Две учителки от Пазарджик - Мария Царска и Нушка Коцева от основно училище "Христо Смирненски", са напуснали работа. Като аргумент за действията си те са изтъкнали желанието им да са солидарни с родителите, които отписаха децата си - първокласници, от училище, тъй като не искат те да учат заедно с роми, съобщава БНР.
 

Според преподавателките интеграцията на учениците от ромски произход е невъзможна. Дългогодишната им практика показва, че когато тези деца са повече от 2-3 в паралелка, те формират групичка, която говори на своя си език и налага собствен модел на поведение, вместо да следва общоприетия.

Учителките споделят, че не са имали никакво намерение да се пенсионират преждевременно, но повод е станал именно скандалът отпреди няколко дни.

Точно преди началото на новата учебна година роми записаха 12 деца в училището, което наложи разделянето на първокласниците в две паралелки.

Родителите на 24 българчета ги преместиха в други учебни заведения и в момента в "Христо Смирненски" остават само 12-те роми.

Родителите имат законно право да изберат учебно заведение за децата си и не могат да бъдат принудени да ги оставят.
Самият директор на училището казва, че такова нещо не се е случвало в дългогодишната му практика. Той смята, че това е предубеждение от страна на родителите и се надява то скоро да бъде преодоляно.

"Една трета в класа децата стават от ромски произход и колкото и да искаме да ги интегрираме, разбирате, че с такъв процент не е редно. По същата причина в училище "Стефан Захариев" са с нулев прием. Какво - да седя, да чакам, да гледам? Можехме да поемем и 3-4 деца от ромски произход, но не и тази бройка, която ни изигра много лош късмет", обяснява Нушка Коцева пред БНР.

Министърът на образованието Сергей Игнатов, който ще посети Пазарджик, за да се запознае лично с проблема, се опасява, че има "някакво подкокоросване". Как родителите, които се страхуват да не падне нивото на обучение, знаят какво ще бъде то, след като децата едва сега започват първи клас, пита той.

"Стана модно през последните 10-ина години да се говори за сегрегация и дискриминация. Аз съм живял във време, когато не се говореха такива работи. Самият аз съм израснал в моята спортна зала главно с представители на ромското малцинство и ние си бяхме един отбор, заедно бяхме по лагери, заедно се хранехме в столовете.

Мисля, че имаме добра традиция на толерантност в България и тя трябва да продължи. Някой има интерес и затова отивам с моя екип, за да проверя на място.", заяви Игнатов.

По думите на Игнатов ако пък някъде има изоставащи деца, новият закон за народната просвета предвижда да има индивидуална работа с тях.

"Истинската причина да преместим децата си в друго училище не е присъствието на ромските деца в същия клас, а това, че класният ръководител няма да бъде избраната от нас", каза Цветана Кунчева, майка на един от отписаните първокласници от пазарджишкото ОУ „Христо Смирненски", предаде Агенция "Фокус". "Вината е на ръководството на училище „Христо Смирненски", което не се съобрази с нашите искания за класен ръководител", казаха още събралите се в двора на учебното заведение родители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4793 |17.09.2010 Сините искат главата на шефа на трансплантациите . 5| 5532 |17.09.2010 Лекарите на национална стачка, искат оставки . 1| 5280 |15.09.2010 Искат над 52 млн. лв. за „Южна дъга” . 0| 9372 |15.09.2010 Затворници искат свобода срещу шестици в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads