Реклама / Ads
1| 4669 |12.10.2007 НОВИНИ

Учителската стачка отключи политическата говорилня

.
Цяла сутрин от ефира на всевъзможни медии всевъзможни политици от всевъзможни партии се надпреварха да обясняват колко са основателни учителските искания и колко закъсняла, но важна е реформата.
 

След като през първите дни на учителската стачка почти никой от политическите мъже не обърна внимание на учителите и техните искания, през последната седмица парламентаристи и политици силно се вторачиха в проблема, за да могат да го изстискат максимално според своята угода. След националния протест снощи в петъчната сутрин логореята по темата стигна кулминацията си, но така и никой не каза нещо същностно по темата.

Вече имало позитивна насоченост към решаване на проблема със стачките в средното образование. Становището е на заместник-министъра на образованието Мукаддес Налбант, която заяви по БНР, че за първи път от 17 години преговори между министри и синдикалисти се водели толкова прозрачно и открито. Същевременно тя предупреди, че смесването на синдикални и политически искания било твърде опасно и носело рискове. Налбант счита, че за да тръгнат децата на училище в понеделник, трябва единствено добра воля.

Грешна посока в развитието на образованието видяха от ДСБ. През 1999 година българското образование бележи първия сериозен спад в качеството си. А без образование, няма държава. Така Нено Димов, депутат от ПГ на ДСБ, коментира продължаващата трета седмица учителска стачка по БНТ. Правителството загубило много време в разрешаване на конфликта. Сега вече трябвало да се прави компромис. Компромисът според Димов обаче не означавал, че трябва да се дават пари от излишъка. Правилната формула била пари срещу реформи. Парите трябвало да бъдат увеличени вследствие на структурни реформи и оптимизация на цялата администрация, уточни депутата от ДСБ.

И от НДСВ се произнесоха по темата. Депутатът от ПГ на НДСВ Николай Свинаров отчете по БНТ като основателни исканията на учителите. Учителите никога не са били адекватно платени в България. Стачката може да приключи само по един начин и това е само със споразумение между правителството и синдикатите. Свинаров изрази надежда за намиране на разумния баланс и компромис и без излишен оптимизъм допусна, че това наистина ще стане през следващите няколко дни.

В крайна сметка стана ясно, че и правителството, и парламентарното мнозинство не се страхували от вот на недоверие, а напротив, те гледали на дебата в парламента като на доказателство за истината в образованието през последните години. Ако бъде внесен вот на недоверие, съвсем спокойно ще го приемем, заяви Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4812 |09.10.2007 Поредна серия преговори за стачката в образованието . 8| 5650 |27.09.2007 Учителската стачка - ден четвърти . 1| 4905 |18.09.2007 Учителите почват с мълчаливи бдения, следва обща стачка . 0| 5712 |16.07.2007 „Пирогов” се отказа от ефективна стачка, но до есента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads