Реклама / Ads
0| 4429 |18.09.2015 НОВИНИ

Удължаваме живота на 5 и 6 блок на АЕЦ?

.
В АЕЦ
В срок се изпълнява програмата за продължаване на експлоатационния срок за 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй". Това е установила енергийната министърка Теменужка Петкова по време на проверка в атомната централа, съобщават от ведомството й.
 
Припомняме, преди два дни председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев предупреди, че процесът по удължаване на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй" може да се забави с близо година. В момента програмата се изготвяла с риск да навлезе в периода, в който изтича ресурсът на 5-и блок.

Министър Петкова провери и изпълнението на ремонтната програма за 6-и енергоблок. Тя разговаря и с ръководството на централата. Теменужка Петкова изтъкна, че удължаването на живота на двата енергоблока в АЕЦ „Козлодуй" е сред водещите приоритети на правителството в енергийния сектор.

По време на плановия годишен ремонт до момента е извършена замяна на статор на генератора. Изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов поясни, че това е една от най-важните задачи.

Ремонтите на 6-и блок също се изпълнявали съгласно графика. Очакванията са те да приключат до 24 октомври. По време на плановия ремонт се прави профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане със свежо ядрено гориво.

На стойност 360 млн. евро възлиза удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и  блок и повишаването на мощността  централата до 104 на сто от номинала.

Финансирането на тези дейности се извършва със собствени приходи на дружеството, тъй като е включено в инвестиционната и ремонтна програма.

По време на проверката е установено, че до момента всички планирани дейности се изпълняват в срок и няма риск от закъснение. Оценките показали, че оборудването е в много добро експлоатационно състояние. Освен това са налице и необходимите условия за продължаване срока на експлоатация на двата реактора с още 30 години.

Обсъдена е възможността АЕЦ „Козлодуй" да се възползва от схемата „Младежка заетост". Тя е финансирана от ЕС, чрез Агенцията по заетостта. Чрез схемата ще се даде възможност централата да наема за шест месеца младежи до 29-годишна възраст, които нямат трудов стаж по специалността.

По схемата се поемат средствата за заплати и осигуровки. Ако останат на работа след 6-месечния срок, социалните и здравните им осигуровки отново ще са за сметка на програмата за още 6 месеца.

Енергийната министърка коментира, че това е една много добра възможност централата да привлече квалифицирани кадри. По този начин ще се гарантира приемственост е в работата й.

По време на разговорите е обсъдена и възможността професионалните гимназии в общините Козлодуй и Враца, откъдето са най-много от работещите в АЕЦ „Козлодуй", да подготвят специалисти за атомната централа.

От зам.-шефа на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов дойде предложението за създаването на високотехнологичен бизнес-инкубатор в Козлодуй. Бизнес-инкубаторът би гарантирал устойчивост в реализацията на кадрите за централата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4158 |13.09.2015 Българи са блокирани в Анталия заради повреден самолет . 0| 4595 |10.09.2015 Катастрофа блокира магистрала "Хемус" . 2| 4515 |09.09.2015 Двама загинаха, други трима с опасност за живота след катастрофа . 4| 4395 |04.09.2015 Реформаторският блок събира опълчение против Закона за НСО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads