Реклама / Ads
3| 5777 |08.02.2013 НОВИНИ

Удариха нелегални складове за контрабандна захар

.
"Сладки" афери...
Специализирана полицейска операция удари нелегални складове за контрабандна захар в Бургас. Според МВР е разследвана група, осъществявала престъпна дейност, при която не е внасян ДДС в бюджета.
 
Следствените действия са осъществени от Специализираната прокуратура, полицията от 12 области, НАП и Българска агенция по безопасност на храните, съобщава burgasnews.com.

Претърсени са 26 обекта на територията на 8 областни дирекции на МВР, като свидетели са разпитани са над 50-ма. От офиси, домове и автомобили са иззети документи, мобилни телефони,  компютърни конфигурации, суми в евро, около 200 000 лева, печати на фирми и други.  

Престъпната дейност е извършвана от четиричленна организирана престъпна група с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при покупка на захар от държави членки на ЕС (вътрешнообщностни придобивания) и последващо реализиране на стоката в България без документи и плащане в брой.

Същевременно пред приходната администрация са отчитани фактури за фиктивни въотрешнообщностни доставки към Румъния. В различни периоди от време търговската дейност със захар е осъществявана от различни фирми от София, Ямбол, Варна. Дружествата декларирали пред НАП сделки - вътрешнообщностни придобивания на захар с произход първоначално дружества от Полша и Чехия, а впоследствие само Чехия; същия вид сделки с олио - с произход дружества от Румъния и доставки на захар и олио - към дружества от Румъния.

В хода на работа е установено, че декларираните вътрешнообщностни доставки за Румъния са били фиктивни, а захарта и олиото са реализирани в различни населени места в страната ни. Установено е, че  разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич. Един от участниците в ОПГ е развивал стопанска дейност без регистрирана фирма и е водил счетоводството си на “халваджийски“ тефтер. Установено е, че нанесените щети за бюджета са за над 2 милиона лева.

Задържан е лидерът на „захарната група” - 25-годишният И.Г. от Ямбол, който е криминално проявен.

Заради същата схема бе издирван и синът на собственика на „Винпром Карнобат” Миньо Стайков – Стайко Стайков, който се предаде на прокуратурата във вторник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6396 |07.02.2013 Хванаха нелегални африкански имигранти на Елхово . 1| 4999 |04.02.2013 Удариха най-мащабната престъпна мрежа за шашма на футболни мачове . 5| 6667 |11.11.2012 Заловиха 11 нелегални на границата с Турция . 5| 5399 |13.10.2012 Удариха наркогрупа, действала в няколко столични квартала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads