Реклама / Ads
14| 9985 |24.08.2014 НОВИНИ

Удави се бизнесменът свързан с нарко-аферата "Опицвет"

.
Бизнесменът Кристиян Младенов, станал популярен покрай нарко-аферата "Опицвет, се е удавил днес около 10 часа. Инцидентът е станал в Слънчев бряг, на метри от брега. Кристиян Младенов е получил внезапно диабетичен шок и е припаднал във водата.
 
Докато спасителите стигнат до него, вече е бил мъртъв. Кристиян Младенов бе основно действащо лице в една от най-шумните нарко-афери в страната от по-новата ни история. Той бе осъден за разбитата фабрика за амфетамин край село Опицвет, съобщава БЛИЦ.

През декември 1997 г. там бяха заловени близо тон наркотици. Става въпрос за 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон (БМК).
След като излезе от затвора,той внезапно се захвана с металургичен бизнес и купи "Кремиковци". Сделката стана миналата година. Фирмата, през която Младенов придоби дяловете на "Кремиковци", е "Крис Мит".

Младенов живее в къщата на Поли Пантев. Той купува имота , малко след като е оправдан по наркоаферата “Опицвет”. Негов съсед там е бившият шеф на ДАНС Иван Драшков.

Скандалният Кристиян Младенов е смятан за един от основните организатори на фабриката за синтетична дрога.

По време на делото, прокурор по което е бившият правосъден министър Маргарита Попова, той получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лв, след това наказанието му е намалено на 5 години, накрая той е реабилитиран напълно от Върховния касационен съд.

Впоследствие ВКС пенсионира съдийката по делото Маргарита Тихчева, а други двама магистрати наказва.

Покрай подслушването на Младенов и разследването на “Опицвет” тогава излезе наяве и връзката му с водещата на “Горещо” Венета Райкова.

Преди да бъде заловен за "Опицвет", Кристиян Младенов вече е имал присъда за производство на дрога. Той се укри в Унгария и беше екстрадиран от Интерпол.

Наркоаферата "Опицвет" се разигра на 18 декември 1997 г., когато полицаи от Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) шумно атакуват химична лаборатория в село Опицвет и откриват готови 313 кг амфетамин база и два работещи реактора, заредени със суровини.

Арестуван е инженер-химикът Валери Величков. След това Националната следствена служба стига до извода, че главен организатор на лабораторията е Кристиян Младенов, който обаче два дни преди акцията е напуснал страната за сватбено пътешествие. Той е обявен за общодържавно издирване и даден на Интерпол. На 4 февруари 1998 г. Младенов е задържан на унгарско-австрийската граница. На 30 март 1998 г. е докаран в наш арест. Оказва се, че е имал условна присъда пак за амфетамини три години по-рано.

В хода на делото магистратите установиха, че лабораторията в Опицвет е собственост на държавното предприятие "Българска фотография".

То отдава под наем помещенията на Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който пък ги предоставя на напълно законната си лаборатория за чисти реактиви. В нея работи на щат Величков, който се води в отпуск към момента на задържането.

По делото е установено, че за да бъде увеличен капацитетът на производство на чисти реактиви, в базата е монтирано общо химическо оборудване. С тази доставка се занимава познатият на Величков Максим Шлезингер. В началото и той бе арестуван, но после остана само свидетел.

Според обвинението в началото на 1997 г. поръчките към лабораторията намаляват и именно тогава се появява Кристиян Младенов. Той предлага оферта за синтезирането на прекурсора бензил-метил-кетон (БМК).

Веществото е посочено като 1-фенил-2 пропанон в списък 1 на приложението към Конвенцията на ООН за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6314 |21.08.2014 Бизнесменът К. Дачев: Държавата субсидира ненужни професии . 0| 5061 |15.08.2014 Двама се удавиха в морето . 0| 5331 |14.08.2014 Две деца се удавиха в язовир край Враца . 28| 6203 |11.08.2014 Експерти: Скъсани стени на два язовира удавили Мизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads