Реклама / Ads
7| 5942 |03.01.2011 НОВИНИ

"Уикилийкс" подхвана и корупцията в родния футбол

.
"Уикилийкс" публикува нов секретен документ на американското посолство в България от 26 юни 2009 година, посветен на мониторинга на страната от Европейската комисия, цитиран от испанския вестник El Pais, който си сътрудничи с изданието.
 

Документът е подписан от американския посланик в България Нанси Макълдауни и е един от последните, които тя е подготвила преди да се върне във Вашингтон.

В документа се посочва, че докладът за борбата на България с престъпността и корупцията, който трябва да бъде представен през юли 2009 година, ще бъде негативен, но на политическо ниво в ЕС тонът ще бъде понижен в окончателната версия.

Отбелязва се, че се засилва недоволството от „козметичните поправки на София", за да получи „добър доклад", като в същото време не се провеждат реални реформи.

Представител на мониторинговата мисия на ЕК, чието име не се съобщава посочва, че наблюдателите са посочили пред българските власти, че процедурата по назначаването/номинирането на висши съдебни служители не е прозрачна.

Според тях това разрешава да бъдат избирани корумпирани и/или некомпетентни съдии и прокурори във висшите съдилища, като се запазва цикълът на некомпетентност и корупция в българската съдебна система.

"XXXXX ни каза, че Комисията счита, че са "опитали всичко", за да накарат българите да реформират съдебната си система, но заключи: "как да ги накараш да реформират, когато не искат? ", се казва в секретната телеграма.

Според представителя на мисията на ЕК целият екип смята, че българите решават само проблемите, които са посочени в доклада на Комисията, за да получат „добър доклад", а не да създадат по-добра съдебна система.

Испанският вестник “Ел Пайс” пусна на бял свят и телеграма от американското посолство в София, в която пряко се засяга българския футбол и влиянието на корупцията в него.

Телеграмата е озаглавена: „Българският футбол получава червен картон заради корупция“. Във въведението пише, че „след падането на комунизма се е превърнал в символ на организираната престъпност и влиянието й върху важни институции“.

Според доклада българските тимове са подвластни на организираната престъпност, а родните мафиоти използват футбола, за да се легитимират. В резултат на всичко това феновете са изгубили вяра в родното първенство и мачовете са изключително слабо посетени. След това е пояснено, че новото правителство е започнало борба с тези процеси във футбола, а изчистването на българския футбол би било публичен знак за сериозността на работата, която върши премиерът Бойко Борисов.

Във втората част на съобщението се говори за успехите на България в началото на 90-те години и бронзовите медали в САЩ. Изпълнена с най-много конкретика е третата част на доклада, където пише: “Тодор Батков – пълномощник и параван на известния руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни – собственик на Левски. Силната бизнесорганизация ТИМ притежава Черно море (Варна). Съдените за убийство, рекет и организирана престъпност братя Маринови „Маргини“ притежават Славия. Търговецът на оръжия Николай Гигов е собственик на Локомотив София. Гриша Ганчев, известен с пране на пари и организирана престъпност, е собственик на Литекс. Васил Божков е бил собственик на ЦСКА. Трима от президентите на Локомотив Пловдив са били убити“.

Нататък в съобщението пише за всички скандали в родния футбол през последните години – Казанската афера, арестуването на Иван Леков, разследването срещу Антон Генов, процесът срещу Александър Томов. Заключението на доклада е, че организираната престъпност има разрушително влияние върху българския футбол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5929 |30.12.2010 Кр. Стефанов: НАП води война с корупцията . 57| 6462 |05.12.2010 РЗС подхвана и Кристалина Георгиева . 30| 6204 |02.12.2010 "Уикилийкс" смути Първанов . 7| 5332 |28.11.2010 Цветанов: Организирана престъпност и корупцията се припокриват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads