Реклама / Ads
16| 7276 |01.04.2011 НОВИНИ

Уиски и пури до леглото на Мишо Бирата

.
Мишо Бирата
В Мездра и Варна гадаят кой ще наследи бизнеса и кой ще кара мазератито.
 

Бизнесменът Михаил Михов-Мишо Бирата, шеф на федерацията по баскетбол, бил вдървен и посинял, когато го открили край леглото му в хотел “Правец Ризорт”, научи “24 часа” от запознати с разследването. Тялото му било намерено към 12 ч. в сряда от камериерка. При вида на бизнесмена тя изпаднала в шок.

Михов бил по бельо, по тялото му обаче нямало следи от наранявания. На масичката до кревата му стоели бутилка уиски и скъпи пури, нямало лекарства. По вдървяването на тялото патолози предполагат, че бизнесменът е починал внезапно късно през нощта. Първоначалният оглед показал, че е бил сам в стаята си. Нямало втора чаша с уиски или други следи от чуждо присъствие край него. Според БНТ камери от хотела са заснели тайнствена дама да излиза от стаята на Михов през нощта. Тя била открита по записа и разпитана от полицията. “Нямаме такава информация”, коментираха от прокуратурата.

Михове починал от бърза сърдечна смърт, настъпила от остра коронарна недостатъчност, показват резултатите от аутопсията. Тя е извършена от трима съдебни лекари. Въпреки че следи от насилие по тялото на мъртвия не са открити, Софийската окръжна прокуратура е поискала допълнителни лабораторни изследвания. “Те ще отнемат поне 2 седмици”, обясни говорителят на прокуратурата Нина Панчева. Тройна съдебномедицинска експертиза трябва да установи дали в кръвта на Михов има следи от алкохол, упойващи вещества или отрови. Ако се наложи, ще има и други изследвания във връзка с евентуални заболявания на Михов. Веднага след като бе открит трупът на бизнесмена, в Софийската окръжна прокуратура бе образувано дело за изясняване на причините за смъртта. Разследванията в такива случаи се водят по чл. 115 от НК - за убийство срещу неизвестен извършител, тъй като полицаи и прокурори са длъжни да проверят всички версии. Ако се установи, че няма доказателства за насилствена смърт, делото ще бъде прекратено, обясниха магистрати. Вече са разпитани над 10 свидетели. До момента няма задържан, нито свидетел, който да е разпитван по-продължително време.

Проведените до момента процесуално-следствени действия говорят за един нещастен случай, заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов. Той помоли да не се спекулира в публичното пространство със случая. Михаил Михов ще бъде изпратен от баскетболисти, бизнесмени и приятели във варненската катедрала “Св. Успение Богородично”. Той ще бъде погребан в старите варненски гробища вдругиден, съобщи заместникът му във федерацията Симеон Варчев.“Няма да мога да бъда на опелото, защото съм в чужбина”, каза пред “24 часа” Варненският митрополит Кирил. Варчев съобщи, че цяла баскетболна България начело с отбора на “Черно море Еврохолд” ще изпрати шефа на федерацията.

Очаква се освен бизнесмени на погребението да присъства и кметът Кирил Йорданов, тъй като преживе Михов беше председател на инициативния комитет за издигането на Варна за културна столица на Европа.

В консулството на Бразилия гардове пазят мазератито
.
За трети път миналото лято Михаил Михов превърна бреговете на Варна в част от прочутите плажове на Рио с музиката и атмосферата на Бразилия. Това стана по време на фестивала на бразилската култура, който той и приятелят му, бившият посланик Паулу Воловски, организираха с размах. Летният театър огласи града с финия глас на звездата на новата популярна бразилска музика Лижияна Коста. Тя дойде от Париж, където живее, за да покаже най-новото в този стил. Заедно с нея музицира и перкусионистът Клаудиу Крон, а живописта бе представена от световното име Аделиу Сару. Посланик Паулу Воловски и неговият приятел Михо Михов поканиха участниците на парти на Жералдин Миралия - дамата, която стана знаменитост с робската кухня на своите деди. Тя показа как може да се възкреси традицията с вкуса на бабини гозби с богат аромат на билки и подправки.

Сега не се знае дали съпругата на Михаил Михов Ева ще продължи да живее в къщата на ул. "Братя Шкорпил", която е и консулство на Бразилия във Варна. В двора е и спорното мазерати, за което се твърди, че не е платено, но което се охранява добре от група бодигардове. Г-жа Михова още не се е качвала да го кара, макар че е подарък от съпруга й.

Според Виенската конвенция от 1963 г. територията на консулството и колите, които кара почетният консул Михов, имат особен статут. Въпреки че това не е територия на посолството на Бразилия, те разполагат с неприкосновеност. С това някои си обясняват факта, че фирмата продавач на суперколата не може да си я вземе, макар че Михов не я изплатил. Твърди се, че пътните полицаи във Варна били предупредени да съобщават, ако засекат мазератито по улиците на града. Имало дори няколко сигнала, но колата бързо била прибирана за портите на къщата на Михов. Купих я от фирма, която я беше взела на лизинг, контрира преди време слуховете в интервю за "24 часа" самият Михов. Според служителки на библиотеката, която преди се помещаваше в къщата на Михови, обаче тя изпитвала ужас от факта, че една от дъщерите на някогашния собственик - мастития индустриалец отпреди 9 септември 1944 г. Асен Николов, се обесила в същата къща. Иначе Михова е известна с грижите, които полага за алеите в двора. Тя обича лично да направлява от балкона градинарките при оформянето на лехите.

Вдовицата има една максима, която я поставя в ролята на главен съветник на бизнесмена - да накараш другият да се почувства значим. Ева я изрича пред варненския вестник "Черно море" преди 10 г., когато се захваща с меценатство. Тя основа духовния център “Артеа”, в който събира известни наши актьори, писатели, композитори и организира изложби, четения, концерти и пленери. Ева Михова се прочу с меценатството си над Любомир Левчев, Дора Бонева, Цветана Манева, Йосиф Сърчаджиев, Катя Паскалева. Тя е основоположник на варненския клуб "Сороптимист", членува в лайънс клуб "Черно море", сътрудничи си с "Инир Уийл", дамската организация на Ротари клуб.

Когато Михова решава да се намеси самостоятелно в бизнеса, тя вече има опит като мениджър в културата и иска да създаде нов тип заведение. Нейният бар "Синатра" във Варна бе място на джаза и на култа към музиката. Вторият бар "Синатра" - в София, стана известен, след като в него президентът Георги Първанов, приятел на Михови, покани Владимир Путин за подписване на договора за "Южен поток". За миналата Нова година в семейството станал гаф със сина на Ева от първия й брак Пламен. Оказало се, че тя и Михаил Михов едновременно му подарили един и същ подарък - много скъп часовник. Никой от двамата не знаел какво е намислил другият.

В Мездра и Варна гадаят кой ще наследи бизнеса


Ден преди да бъде открит мъртъв в хотела, Мишо Бирата е бил във фабриката си за пиво в Мездра. Зарекъл се на следващия да се върне, за да довърши раздаването на задачи, разказват работниците. Хората в града черпят информация за случая от медиите. Някои вярват, други не, че смъртта е настъпила по естествени причини. "Бизнесът му беше изеднически. Тук не желаят дори да пият "Леденика", която се произвежда във фабриката, мразят всичко, свързано с нея", казва възрастен гражданин и надига друга марка бира. От фабриката непрекъснато обяснявали, че пари няма, а в същото време по 4-5 румънски тира, натоварени с бира, излизали всяка вечер оттам.

"Във фабриката всичко е спокойно и нормално. Работата си върви постарому, никой не се притеснява нито за работата, нито за заплатата си", твърди обаче технологът Изворски. Според него Мишо Бирата отдавна имал проблеми с кръвното. Сигурно жена му сега ще наследи пивоварната, предполагат в Мездра. Кой ще поеме бизнеса на Михов и, ако е съпругата му Ева, дали ще се справи, е въпросът, който вълнува и варненци. В последните години той назначи нов мениджърски екип на компанията си начело с белгиец. Производството бе съсредоточено в Мездра, където бяха преместени и марките ММ и "Хаберман". Михов пререгистрира фирмата си "Брю инвестмънт" в офшорната "Мелавсул инвестмънтс лимитид", в която зае само ролята на консултант. Михов имаше и друг грандиозен проект за създаване на бизнес център на мястото на бившия винзавод "Димят" на входа на Варна. Там планираше да изгради изложбени зали и офиси, но в крайна сметка от десетките декари площ заради неизплатени ипотеки му останаха само административната сграда и 2 прилежащи към нея декара.

Собственост на бизнесмена
е хотел "Дунав плаза" в Русе, а биреният цех там и варненската фабрика, които бяха спрени, сега са складове под наем. Михов има участие и във фирмата "Интермебел", а едноличната "Черно море Рефлекс" за търговия с бяла техника продължава да действа. Другият възможен наследник на Михов е синът му от първия брак на Ева - Пламен. Още като ученик той е обучаван в завода. Сега е студент в Англия. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6007 |31.03.2011 Смъртта на Мишо Бирата не била насилствена . 31| 6099 |30.01.2011 Мишо Бирата: Не съм говорил с президента . 12| 5699 |21.01.2011 Мишо Бирата не си плащал мазератито . 14| 6546 |18.01.2011 А. Странджев: Имаше и други случаи като този с Мишо Бирата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads