Реклама / Ads
12| 6772 |11.03.2011 НОВИНИ

Ужасът е за Япония, ние сме от другата страна на Земята

.
"Ужасно силно е сутрешното земетресение в Япония. Слава богу, че епицентърът му е в морето, което намалява потенциалните жертви на сушата". Това каза проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН.
 

Според него вероятността да се повтори трус с такава сила в близките дни е практически невъзможно, информира БЛИЦ.

На въпрос на изданието защо това се случва в Япония, където толкова силен трус не е имало от 140 г., професорът отговори, че за земетресията важи с пълна сила българската поговорка: "Където е текло, пак ще тече". Или казано с други думи - където е люляло, пак ще люлее. "Щом преди 140 г. е имало трус с такава сила, възможно е да има и след години", каза проф. Милошев.

Той не намира връзката между бедствието в Япония и близостта на Луната до Земята, затова е прибързано да се правят някакви заключения в тази посока.

"Да се повтори земетресение с такава сила е практически невъзможно", категоричен беше професорът, имайки предвид слуховете за датата 19 март, когато се очаква Луната да дойде най-близо до Земята. Според него тут се смесват различни неща. По-важно е обаче, да се акцентира в друга посока – че в Япония за случилото се тази сутрин земетресение нямаше прогнози. Това подсказва, че прогнозите за земни трусове са нещо несериозно.

"Допускате ли, че японските учени и власти биха премълчали, ако знаеха предварително? Ние българите смайваме американците и дори японците с методите си за прогнози, а ето че самите японци не могат да си предскажат земетресенията.", коментира професорът.

Според него японската упоритост е пословична и живеещите в зона със сеизмична активност в пъти по-висока, отколкото на Балканския полуосторв, би трябвало да вложат много усилия за търсене на решение на проблема в краткосрочен план. "За съжаление този проблем е научно нерешим и затова в Япония акцентират върху качественото и стабилно строителство, за да сведат до минимум човешките жертви и материалните щети", коментира още Милошев.

На въпроса кога все пак се случват трусове с ужасна сила, професорът заяви: "Няма статистика. Случват се, когато се натрупа необходимото огромно количество енергия в земните недра и това не е свързано с годишно време, със слънцегреене, температура на въздуха, с отстоянието на Луната от Земята".

Проф. Милошев успокои българите, като подчерта, че няма никави основания да се притесняват. "Образно казано ние сме “на другия край на земята ” и няма никакво основание за свързване на ужасното земетресение в Япония с евентуални, дори и малки последици тук у нас".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6195 |30.05.2010 Пак студ от другата седмица . 1| 4486 |14.04.2010 Избират новия здравен министър другата седмица . 2| 6286 |26.06.2009 Човек на "Другата България" - залят с киселина в Бургас . 2| 4862 |26.06.2007 Другата седмица става ясно кои министри ще си ходят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads